Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν στο εξωτερικό και έφεραν πίσω στην Τουρκία έναν ανιψιό του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλου του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω απο το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του το 2016, μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ.
Πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας συνέλαβαν στο εξωτερικό τον ανεψιό του Σελαχαντίν Γκιουλέν, κορυφαίο στέλεχος σύμφωνα με την Αγκυρα στην οργάνωση του Ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.
Δημοσίευμα της Sabah αναφέρει ότι ο «ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» σύμφωνα με ιστοσελίδες προσκείμενες στο δίκτυο του Γκιουλέν συνελήφθη στην Κένυα, οι πληροφορίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη σε ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του υπόπτου με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες, δεν ανέφερε αν η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συμφωνία με τη χώρα όπου έγινε.
Βοηθούμενος από γκιουλενιστές, ο ύποπτος, δάσκαλος στο επάγγελμα είχε εγκαταλείψει την Τουρκία μετά την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του, γράφει ο τουρκικός Τύπος. Ο γαμπρός του Σελαχαντίν Γκιουλέν, Σεβντέτ Τουρκιόλου, Cevdet φέρεται να εργάζεται ως προσωπικός βοηθός του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά στον ιεροκήρυκα, μένει μαζί του στο πολυτελές καταφύγιο του στην Πενσυλβανία των Ηνωμένων Πολιτειών . Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, καταζητείτο επίσης για με ξεχωριστή κατηγορία για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο, οπως αναφέρει η Sabah.
Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ως μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα το κίνημα του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ότι εξύφανε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 με στόχο την ανατροπή της.
Ο ίδιος ο Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε στόχο τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.
Το κυνηγητό συνεχίζεται και στην ίδια την Τουρκία, όπου πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι διώξεις εναντίον φερόμενων ως υποστηρικτών του Γκιουλέν, αλλά και φιλοκουρδικών κύκλων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Πηγή: newsbomb.gr