Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, οποίος κήρυξε μεταξύ άλλων και στην Ιεράπολη της Φρυγίας, προφήτευσε ότι η περιοχή θα ευλογηθεί από αγίασμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πράγματι, στις Κολοσσές (σημερ. kaya-dipi), κοντά στην Ιεράπολη, ανέβλυσε αγίασμα, στο οποίο προσέρχονταν πολλοί άνθρωποι καθημερινά και έβρισκαν την ίαση από κάθε είδους ασθένεια και ανάγκη. Κάποτε, ένας πλούσιος ειδωλολάτρης, που είχε μεγάλο πρόβλημα με την κωφαλαλία της κόρης του, είδε όνειρο, στο οποίο του φανερωτόταν ότι αν δεν πάει την κόρη του στο αγίασμα, η κόρη του δεν επρόκειτο να γίνει καλά.
Πήγε και με το αγίασμα η κόρη του αμέσως θεραπεύτηκε. Μπροστά στο μεγάλο αυτό θαύμα, πίστεψε ο ίδιος και όλη η οικογένειά του, οι οποίοι και βαπτίστηκαν, γενόμενοι ένθερμοι χριστιανοί. Από ευγνωμοσύνη, έδωσε τα χρήματα που χρειάζονταν για να κτιστεί περικαλλής ναός επ’ ονόματι του ταξιάρχη Μιχαήλ, στο οποίο προσέτρεχαν τώρα ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.
Μετά από 90 χρόνια, ένας νέος, ονόματι Άρχιππος, ένιωσε έντονη επιθυμία, λόγω αγάπης του προς τον αρχάγγελο, να πάει να υπηρετήσει στον ναό, ως νεωκόρος, και ο ίδιος γινόταν μάρτυρας καθημερινά των θαυμασίων που τελούνταν εκεί.
Βλέποντας ο διάβολος τα καθημερινά θαύματα του ασκητή και τις άφθονες ευεργεσίες του αγιάσματος, κίνησε εναντίον του Αρχίππου το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη τον εξύβρισαν και τον χτύπησαν. Δοκίμασαν να αναμίξουν τα νερά του ποταμού Χρύσου με το αγίασμα, ώστε να αποβάλει αυτό την ιαματική του δύναμη, αλλά ο αρχάγγελος αοράτως παρών αναχαίτησε τη ροή του ποταμού.
Άλλη φορά έσκαψαν βαθιά τάφρο, την πριέφραξαν και μετέφεραν εκεί με αυλάκια τα νερά των ποταμών Λυκοκάστρου και Κούφου. Όταν θα άνοιγαν το φράγμα, τα συγκεντρωμένα νερά με την ορμή τους θα καταπόντιζαν το ναό και τον Άρχιππο και θα εξαφάνιζαν το αγίασμα. Ο Άρχιππος αντιλήφθηκε τι μηχανεύονταν οι ασεβείς και με θερμά δάκρυα παρακαλούσε τον αρχάγγελο να επέμβει.
Ο Μιχαήλ άκουσε την προσευχή του, του εμφανίστηκε και τον καθησύχασε. Έπειτα, όταν τα νερά έρχονταν ορμητικά, στάθηκε στην πέτρα, μπροστά στο ναό, προς την οποία κατευθύνονταν και χάραξε με το ραβδί του το σημείο του σταυρού. Αμέσως φοβερή βροντή έσεισε τη γη ανοίγοντας ένα βαθύ ρήγμα, στο οποίο χωνεύτηκαν τα νερά και πέρασαν από την άλλη μεριά του ναού.
Από τότε τα νερά του ποταμού χώνονται εκεί με παράδοξο τρόπο γι’αυτό και ο τόπος ονομάστηκε «Χώνες» προς δόξαν του Θεού και τιμή του θερμού μας προστάτη αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Ὤφθης Μιχαὴλ Νῶε σῷ ναῷ νέος,
Χώνῃ ποταμῶν τὸν κατακλυσμὸν λύων.
Ῥοῦν Μιχαὴλ ποταμῶν χώνευσε, Νόων ἀγός, ἕκτῃ.
Αρχάγγελος Μιχαήλ-το εν Χώναις θαύμα (Βίντεο στα ελληνικά)
Μετάφραση: Ευγενία Τελιζένκο. Επεξεργασία: Ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Πηγές: ekklisiaonline.gr, diakonima.gr