Τι συζητήθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο Δένδιας και Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν τη συνάντηση των δύο το προσεχές διάστημα.
Δηλαδή την στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, η Αθήνα επιθυμεί ακόμα επαφές με την Τουρκία!
Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, @MevlutCavusoglu, συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 8, 2020
In phone call earlier tdy, FM @NikosDendias & #Turkey FM @MevlutCavusoglu discussed the conditions which would allow them to meet again in the near future / Τηλ. επικοινωνία μεταξύ ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με ομόλογο Τουρκίας σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν συνάντηση προσεχώς
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 8, 2020
Türkiye ile Yunanistan arasında kritik görüşme https://t.co/utcGk304YW pic.twitter.com/aJkgW5M4Zw
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) November 8, 2020
Την ίδια στιγμή είχαμε και αποκαλύψει του Έλληνα ΥΠΕΞ για τα 12 μίλα.
«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της γείτονος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων από την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Έχουμε συνειδητά επιλέξει να δρούμε με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή οικοδομούμε με μεθοδικό τρόπο τα διπλωματικά μας ερείσματα. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους εταίρους μας ότι θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να παύσει την παραβατική της συμπεριφορά. Στα Συμπεράσματα γίνεται σαφής μνεία στη δυνατότητα υιοθέτησης κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και 12 μίλια στην Κρήτη
Ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας απαντά πως ήδη από τις 26 Αυγούστου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης της κυβέρνησης δείχνει για μια ακόμα φορά τη συνέπεια της χώρας μας έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υπογραμμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά σιβυλλικά στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».
Πηγή: pentapostagma.gr