Τι πρέπει να ξέρεις αν ετοιμάζεσαι να γίνεις νονά ή νονός

Όταν ένας δικός μας άνθρωπος μας ζητάει να βαφτίσουμε το παιδί του η συγκίνηση είναι μεγάλη. Μπορεί να έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τους γονείς αλλά μετά τη βάφτιση ξεκινάμε να αναπτύσσουμε και την ιδιαίτερη σχέση μας με το παιδί. Πρόσφατα μου ζητήθηκε να γίνω πρώτη φορά νονά και μετά από τη μεγάλη χαρά που ένιωσα ξεκίνησα να έχω και πολλές απορίες. Φαντάζομαι ότι μπορεί να έχεις και εσύ κάποιες αν ετοιμάζεσαι να γίνεις νονά.

Εκτός από το μυστήριο, υπάρχουν και προετοιμασίες που απαιτούνται από πριν για τις οποίες είμαστε υπεύθυνες εμείς. Ως “νέα” νονά ξεκίνησα λοιπόν να καταγράφω τι πρέπει να κάνω ώστε να φανώ αντάξια της επιλογής των γονέων. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις κάποιους μήνες νωρίτερα ώστε να μπορέσεις να κάνεις και τον οικονομικό σου προϋπολογισμό. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε.

Υποχρεώσεις της νονάς:

Τα έξοδα μας

Για την ημέρα της βάφτισης εμείς πρέπει να φροντίσουμε για τα παρακάτω: Τα βαφτιστικά ρουχαλάκια του μωρού και τα εσώρουχα του τα οποία πρέπει να είναι σε λευκό χρώμα. Επίσης όπως ήδη γνωρίζεις πρέπει να φροντίσουμε για το σταυρουδάκι του μωρού. Ύστερα μέσα στις υποχρεώσεις μας συμπεριλαμβάνονται τα λαδόπανα, η πετσέτα και οι λαμπάδες του μυστηρίου.

Για το μυστήριο θα χρειαστείς επίσης το σαπούνι, με το οποίο ξεπλένεις τα χέρια σου μετά τη λειτουργία και το μπουκάλι που θα βάλουμε το λάδι. Το λάδι το πηγαίνουμε εμείς στην εκκλησία. Στην αγορά υπάρχουν πολλές προτάσεις όμορφων βαφτιστικών πακέτων ώστε να μπορέσεις να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τακτοποιήσουμε το οικονομικό υπόλοιπο προς την εκκλησία.

Η σχέση μας με το μωρό

Όταν αναλαμβάνουμε μια τέτοια ευθύνη καλό είναι να θυμόμαστε ότι η σχέση μας με το παιδί ξεκινάει από πολύ νωρίς και κρατάει για μια ζωή. Πριν από την βάφτιση λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να επιδιώκουμε συναντήσεις με τους γονείς και το μωρό ώστε να μας γνωρίσει και να μας μάθει. Έκτος της αρχής μιας πολύ όμορφης και μοναδικής σχέσης επιτυγχάνουμε και την αναγνώριση από το παιδί ώστε να μην δει ένα άγνωστο άνθρωπο στην εκκλησία και να παραμείνει ήρεμο και γαλήνιο κατά τη διάρκεια του μυστήριου.

Το μυστήριο

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου το έργο μας είναι αρκετά σημαντικό αλλά όχι ιδιαιτέρως δύσκολο. Συνήθως ο ιερέας μας δίνει οδηγίες κατά την εξέλιξη και μας κατευθύνει αναλόγως. Ειδικά αν γίνεσαι πρώτη φορά νονά όπως εγώ καλό είναι να ειδοποιήσεις τον ιερέα για να σου δώσει αν χρειαστεί λίγο παραπάνω βοήθεια.

Αρχικά η νονά κρατάει αγκαλιά το μωρό στο Νάρθηκα της εκκλησίας και “επικυρώνει” την πίστη στο Θεό απαγγέλλοντας την προσευχή Πιστεύω και αποτάσσοντας το σατανά τρεις φορές ακολουθώντας την καθοδήγηση του ιερέα. Στη συνέχεια και καθώς έχουμε μεταφερθεί στην κολυμπήθρα, ακολουθώντας και πάλι τις οδηγίες του ιερέα θα πρέπει να επαναλάβεις κάποια λόγια που θα σου πει, να φωνάξεις το όνομα του παιδιού και να απλώσεις λαδάκι στο σώμα και στο κεφαλάκι του.

Τι προβλέπει η παράδοση

Αν θέλεις να ακολουθήσεις πιστά την παράδοση μετά την ημέρα της βάφτισης, το έργο σου έχει και μια μικρή συνέχεια. Τρεις μέρες ύστερα από τη βάφτιση μπορείς να παρευρεθείς στο πρώτο μπάνιο του μωρού, το νερό του οποίου θα πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε απάτητο χώμα. Στη συνέχεια η νονά συνοδεύει το παιδί στην εκκλησία τις επόμενες τρεις Κυριακές ώστε να μεταλάβει. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι υποχρεωτικό αλλά αποτελούν προεκτάσεις της παράδοσης μας που όσες από εμάς επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν.

Την ημέρα εκείνη δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου άγχος. Μπορείς να προετοιμαστείς αν εσύ το επιθυμείς αλλά σίγουρα θα έχεις και την καθοδήγηση του ιερέα ώστε να πάνε όλα καλά. Ξεκινάς μια υπέροχη σχέση με ένα παιδί όπου έχεις πολλά να προσφέρεις αλλά και να πάρεις. Θυμήσου να φορέσεις το πιο λαμπερό σου χαμόγελο και την καλύτερη διάθεση και σίγουρα θα είσαι μια πολύ εντυπωσιακή νονά.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: ediva.gr