Ο Ερντογάν λοιπόν, έκλεισε το μάτι σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους με τη NAVTEX της Τετάρτης. Και αυτό γιατί θα έχει απασχολημένο το ORUÇ REIS μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για το επόμενο εξάμηνο διότι υποτίθεται ότι θα ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία.
Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 εξόργισαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα (μπορεί ο Τραμπ να άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως αυτό θα παρακαμφθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ). Επί της ουσίας επρόκειτο για ένα «στραπάτσο» για τον «Σουλτάνο» ο οποίος βλέπει τα ερείσματά του στη Δύση να λιγοστεύουν δραματικά, με υποκριτικό τρόπο στρέφεται στους Ευρωπαίους, τείνει χείρα φιλίας προς τη νέα αμερικανική διοίκηση και προχωράει σε τακτικισμούς με το Oruc Reis στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών επιδιώκοντας επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με τους δικούς του φυσικά όρους.
Κλείνει το μάτι με το Oruc Reis
Ο Ερντογάν λοιπόν, έκλεισε το μάτι σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους με τη NAVTEX της Τετάρτης. Και αυτό γιατί θα έχει απασχολημένο το ORUÇ REIS μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για το επόμενο εξάμηνο διότι υποτίθεται ότι θα ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Αυτός είναι ο στόχος του, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές εντός και εκτός, με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST.
Επιπρόσθετα, ο Ερντογάν τείνει χείρα φιλίας σε ΕΕ και ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, εξέφρασε την ελπίδα για μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, αλλά και τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε την Ασία και την Αφρική».
Δεν παρέλειψε να αφήσει όμως αιχμές κατά της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη στάση απέναντι στην Τουρκία. Αιχμές όμως σε πιο χαμηλούς τόνους. «Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ως προς τους S-400. Ευχόμαστε η Ε.Ε. να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο κ. Ερντογάν.
Τι κρύβεται πίσω από τη NAVTEX
Τι κρύβεται όμως πίσω από τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα; Αρχικά πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς τη χώρα μας. Με το Oruc Reis να βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα για έξι μήνες, διασφαλίζεται πως για το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν προκλήσεις από το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με άλλα λόγια η Τουρκία δεσμεύεται πως δεν θα προκαλέσει προβλήματα το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, αφήνοντας απ’ έξω τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που είχε καλύψει πρωτύτερα το Oruc Reis.
Άρα δημιουργείται ο χώρος για να αυξηθούν οι πιέσεις της Άγκυρας και να «ρυμουλκηθεί» επί της ουσίας η χώρα μας στις διερευνητικές επαφές που διακαώς αποζητεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, με τους δικούς της όρους. Επί της ουσίας τόσο η NAVTEX, όσο και τα προσχηματικά καλέσματα για διάλογο δείχνουν και το άγχος που επικρατεί στην Άγκυρα ενόψει της ανάληψης από τον Τζο Μπάιντεν της προεδρίας των ΗΠΑ – που ενδέχεται να οδηγήσει και σε αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών- αλλά και τον φόβο για ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπως έχει προαναγγελθεί από αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και από τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν εφησυχάζει. Η δέσμευση του Oruc Reis στα τουρκικά χωρικά ύδατα, δεν προεξοφλεί de facto και μια περίοδο ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν δεν βγουν οι σχεδιασμοί στον Ερντογάν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα στείλει κάποιο άλλο ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που θα οδηγήσει στην επανάληψη του θρίλερ του καλοκαιριού με τους δύο στόλους να παίρνουν και πάλι θέσεις μάχης. «Η Τουρκία έχει κάνει μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για να πάρει τρία γεωτρητικά σκάφη και να αγοράσει ένα σεισμογραφικό και να ναυπηγήσει ακόμη ένα. (…) Είναι προφανές πως θα τα χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να δημιουργήσει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος την Τρίτη.
Οι όροι της Αθήνας
Όπως έγραψε το Newpost, η Αθήνα θα δεχθεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών εφόσον κατατεθεί σχετικό τουρκικό αίτημα και παραμείνει μακριά το Oruc Reis και όποιο άλλο ερευνητικό τουρκικό σκάφος ή γεωτρύπανο, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. Και υπό τον όρο βέβαια, ότι οι συζητήσεις θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας και όχι την τουρκική ατζέντα που εμπεριέχει από αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών μέχρι γκρίζες ζώνες, συνδιαχείριση του Αιγαίου, μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και άλλα.
Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποτύπωσε την γραμμή της Αθήνας σε τρία «Α» (Abandon-Aspire-Abstain/ Εγκαταλείψτε-Φιλοδοξήστε-Αποφύγετε) στο τελευταίο μήνυμα του στον Τσαβούσογλου τα οποία ανέλυσε ως εξής:
Εγκαταλείψτε τις απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Μετά από όλα όσα ζούμε τον 21ο αιώνα.
Να έχετε φιλοδοξίες για να γίνετε πιο Ευρωπαίοι. Λιγότερο νεο-οθωμανοί. Αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον τουρκικό λαό.
Αποφύγετε τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες.
Σε δύο βάρκες
Ο Ερντογάν πατάει όμως σε δύο βάρκες: Από τη μία εκδίδει Navtex με την οποία δεσμεύσει το Ορούτς Ρέις να κινείται για το επόμενο εξάμηνο σε τουρκικά χωρικά ύδατα, από την άλλη προχωρά σε μπαράζ εναέριων παραβιάσεων. Έπειτα από καιρό, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, ενώ στην ατζέντα ξαναμπήκαν και οι υπερπτήσεις F-16 της γείτονος πάνω από ελληνικά νησιά.
Πηγή: newpost.gr