Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ – “Ενοχλητικός ο Ερντογάν”
Η«ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ωθήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες για μια πιθανότατη απόσυρση τους από την βάση του Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή σε εδική επιτροπή άμυνας αλλά και Αμερικανούς αμυντικούς αναλυτές.
«Ακόμη και μια βραχύβια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ΝΑΤΟ. Διότι όταν το σκεφτούμε από ρωσική οπτική γωνία, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια σύγκρουση δύο βασικών μελών του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα”, τόνισε ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον.
“Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας για μια πολύ πιθανή απόσυρση από το Ιντσιρλίκ.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η σημασία αυτής της βάσης αυξήθηκε κατακόρυφα μαζί με τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.
«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ακολουθεί ο Ερντογάν και η Τουρκία. Είναι ενοχλητικό και πολύ ανησυχητικό, και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, … ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, διότι η παρουσία μας ειλικρινά στην Τουρκία σίγουρα απειλείται”, ομολόγησε ο ίδιος ο αξιωματούχος.
Ο Ερντογάν έχει απειλήσει με διακοπή της πρόσβασης των Αμερικανών στη βάση, η οποία φέρεται να φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, πολλές φορές από τότε που ανέτρεψε ο ίδιος το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι μια απόσυρση των ΗΠΑ από την Τουρκία θα ισοδυναμούσε με μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αλλά η φιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ένταση με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, φέρεται να έχει εξοργίσει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός του προέδρου Τραμπ βέβαια.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά δεδομένης της καταστάσεως, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, και να δούμε ότι ο Ερντογάν…δεν είναι πλέον ο κατάλληλος (για τις ΗΠΑ)», τόνισε ο ίδιος.
Οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά και άλλων λόγων.
Το αμερικανικό ΜΜΕ τονίζει ότι ο Ερντογάν εμπλέκεται τώρα σε μια κρίση για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, οδηγώντας την όλη κατάσταση σε μια διαμάχη η οποία έχει ωθήσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα δύο μέλη της συμμαχίας θα αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση.
Ο τρόπος όμως παρέμβασης του ΝΑΤΟ, τον οποίο είδαμε πρόσφατα, ήταν χοντροκομμένος και άφησε την ισχυρή αίσθηση στήριξης της Τουρκίας, αφού εξίσωσε ουσιαστικά τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο.
Εν μέσω αυτών των αντιπαραθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτραπεί στην Κύπρο να αγοράζει πλέον «μη θανατηφόρα όπλα και υπηρεσίες», παρέχοντας μερική ανακούφιση στην εθνική Φρουρά από το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από το 1987.
Η ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ αποτελεί προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια σειρά νέων βασικών επιλογών σε περίπτωση που οι αποφάσεις της πολιτικής του Τούρκου ηγέτη αλλάξουν τις συνθήκες χρήσης του Ιντσιρλίκ και γίνουν ασυμβίβαστες πλέον για τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ένα από τα ζητήματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου ήταν να τους επιτρέψουμε να είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις δυνάμεις μας πολύ περισσότερο χρόνο, όχι σε επίσημη βάση, αλλά σε διάφορες ασκήσεις”, δήλωσε ο Michael Rubin ειδικός του Αμερικανικού Ινστιτούτου Άμυνας.
Οι ΗΠΑ και οι ειδικοί επί του σχεδιασμού στον τομέα της Άμυνας στο Πεντάγωνο βλέπουν τι ακριβώς έρχεται από την Τουρκία και τον Ερντογάν (ο οποίος έχει επηρεάσει ήδη μια γενιά Τούρκων) και κινούνται ανάλογα κάνοντας τους δικούς τους σχεδιασμούς, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι, πλην της Γαλλίας, κοιμούνται κανονικά τον ύπνο του δικαίου.
Πηγή: pentapostagma.gr