Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε στο Antennes FM μετά και το περιφερειακό συμβούλιο της Κυριακής και ανέφερε τα εξής:
«Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας». Κάλεσε όλους τους δυτικομακεδόνες: «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο ,πέντε κότες , να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα», σύμφωνα με το prlogos.gr
Αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία πριν μερικά χρόνια δεν θα τα βλέπαμε ούτε σαν εφιάλτη στον ύπνο μας καθώς πρόκειται για μια μοναδική ισοπέδωση (για πολλούς «διόρθωση») από την οποία κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Κατάρρευση άνω του 50% έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς κινούνται στα 23 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate με προοπτική να πάει στα 10 δολάρια το βαρέλι!
Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, είναι το εξής απλό: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ τίποτα, κανείς δεν πετάει, κανείς δεν ταξιδεύει κανείς δεν μεταφέρει προϊόντα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παύση κίνησης της Ανθρωπότητας που έχει γίνει ποτέ.
Εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Τι θα γίνει με την παραγωγή και μεταφορά τροφίμων; Δυστυχώς η Παγκοσμιοποίηση έχει κάνει όλες τις χώρες εξαρτώμενες από παντελώς άσχετους προορισμούς.
Παράδειγμα το Βιετνάμ σταμάτηση τις εξαγωγές ρυζιού για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες και μαντέψτε τι σημαίνει αυτό, αύξηση στις τιμές του ρυζιού.
Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τρόφιμα κάτι που ήδη έχει παρατηρηθεί. Να προσθέσουμε ότι λόγω του κορωνοϊού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και εργάτες για να δουλέψουν…
Τα προστατευτικά μέτρα που έχουν λάβει οι εθνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη αγροτών, που προκλήθηκε από την πανδημία, μαζί με την κίνηση προς τον προστατευτισμό – δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών – σημαίνει ότι τις επόμενες εδβομάδες θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολλά προβλήματα», δήλωσε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή των τροφίμων», είπε. «Ολα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».
Δεν είναι μόνο η επάρκεια όμως το πρόβλημα αλλά και το αν θα μπορούν οι «μισοί» πλέον μισθωτοί, να αγοράζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για αγορές και τοποθετήσεις στο πετρέλαιο – γιατί τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, ενώ στα αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να εξαϋλωθεί καθώς οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 87% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Πηγή: pronews.gr