Η φήμη της Πάτμου οφείλεται στον μυστικό ιερό απόηχο που βγαίνει από το θεολάξευτο σπήλαιο της αποκάλυψης.
Ο οικισμός της Χώρας Πάτμου, με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η εξαιρετική τους σημασία αναγνωρίζεται και προστατεύονται προς όφελος της ανθρωπότητας. Όταν κάποιος βρεθεί στην Πάτμο, ίσως να μην περάσει καν από το μυαλό του τι πρόκειται να δει, να βιώσει και να ανακαλύψει.
Η ιστορία της Πάτμου ξεκινάει με τον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο το 95 μ.χ . Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομητιανού, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξορίζεται από την Έφεσο στην Πάτμο διότι κήρυττε το Χριστό.
Μόλις βρέθηκε στην Πάτμο βρήκε τυχαία το σπήλαιο και πήγαινε συνέχεια και προσευχόταν ώσπου μια μέρα έγινε η αποκάλυψη.
Την ημέρα που έγινε η αποκάλυψη ήταν Κυριακή και εκεί που προσευχόταν άκουσε τη φωνή του θεού που του είπε : Eγώ είμαι το Α και το Ω η αρχή και το τέλος ότι ακούσεις γράψτο σε βιβλίο και εκείνη την ώρα ο βράχος σχίστηκε και ράγισε σε τρείς ρωγμές συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα Πατήρ Υιός και Άγιο πνεύμα . Υπαγόρευε ο Ιωάννης και έγραφε ο μαθητής του ο διάκονος Πρόχορος γιατί στην Πάτμο πήγε με τον μαθητή του.
Ο Διακόνος Πρόχορος ήταν ένας από τους επτά διακόνους της εκκλησίας ο οποίος έγραφε τα όσα του υπαγόρευε ο Άγιος Ιωάννης.
Να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης στα ελληνικά άκουσε τη φωνή του θεού και στα ελληνικά γράφτηκε το κείμενο της Αποκαλύψεως. Ακόμα και στις μεταφράσεις που υπάρχουν γράφεται καθαρά το Α και το Ω που είπε ο θεός στον Ιωάννη. Το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου με την ελληνική γλώσσα εκφράστηκαν τα βαθύτερα νοηματα της ορθοδόξου θεολογίας.
Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο και σήμερα περιλαμβάνει ναό στο νότιο τμήμα του.
Στο σπήλαιο της αποκαλύψης μπορεί να δεί ο επισκέπτης το σημείο όπου υπάρχει ο βράχος με τη ρωγμή που σχηματίζεται σε σχήμα σταυρού συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα Πατήρ Υιός και Άγιο πνεύμα σε εκείνο το σημείο ακούστηκε η φωνή του θεού και σχίστηκε ο βράχος στα τρία.
Εντός του σπηλαίου μπορεί να δει κανείς τον τόπο που αναπαυόταν ο ευαγγελιστής της αγάπης Άγιος Ιωάννης, το σημείο όπου ακουμπούσε το κεφάλι του και το χέρι του όπου γονάτιζε για να προσευχηθεί διότι πήγε εξόριστος στην Πάτμο σε μεγάλη ηλικία.
Διασώζεται επίσης και το λογίο ο τόπος δηλαδή όπου ακουμπούσε ο μαθητής του ο διάκονος Πρόχορος και έγραφε την Αποκάλυψη το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.
Οι εικόνες του τέμπλου εντός του σπηλαίου είναι περίπου 400 ετών, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εικόνα του αγιογράφου Θωμά Βαθά που χρονολογείται στο 1596 μ.χ και απεικονίζει ακριβώς το πρώτο όραμα της αποκαλύψεως όπως αυτό περιγράφεται από τον Ιωάννη στο πρώτο κεφάλαιο της αποκαλύψεως.
Ο Ιωάννης άκουσε τη φωνή του θεού ως φωνή υδάτων πολλών δηλαδή σαν καταρράχτη και μετά είδε τον Χριστό ο οποίος πάτησε στο ιερό σπήλαιο γι’αυτό και το σπήλαιο είναι θεοβάδιστο και βλέποντας τον Χριστό ο Ιωάννης τρομάζει και πέφτει στα πόδια του ,ο Χριστός κατάλαβε ότι ο Ιωάννης τρόμαξε και τον ακούμπησε με το χέρι του όπως περιγράφει τη στιγμή αυτή ο Ιωάννης στο βιβλίο της αποκάλυψης (κεφ.1 στιχος.17 και έθηκεν την δεξιάν χείρα επ’εμέ).
Περιγράφει ο Ιωάννης πως είδε το Χριστό με διαφορετική μορφή με μακρύ χιτώνα με μία χρυσή ζώνη στη μέση ανάμεσα σε εφτά χρυσές λυχνίες .Το 7 είναι συμβολικός αριθμός που δηλώνει το τέλειο είναι ο αριθμός της αρμονίας.
Μέσα στο σπήλαιο της Αποκάλυψης ο Ιωάννης είδε μία σειρά από οράματα διαδοχικά ,επτά σφραγίδες, επτά φιάλες, επτά σάλπιγγες όλα αυτά τα οράματα ανοίγανε μπροστά στα μάτια του διαδοχικά αποκαλύπτοντας του σταδιακά τα έσχατα ,το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έμεινε δύο χρόνια στην Πάτμο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Έφεσο όπου ετάφη και έπειτα μετέστη εις τους ουρανούς.
Ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και νεώτερος αδελφός του αποστόλου Ιακώβου. Η λέξη Ιωάννης είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει “η χάρις και η εύνοια του Θεού”.
Γεννήθηκε στη Γαλιλαία και δεν μορφώθηκε καθώς από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του που ήταν ψαράς. Στην αρχή έγινε μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και αμέσως μόλις γνώρισε τον Ιησού έγινε μαθητής του μαζί με τον αδερφό του τον Ιάκωβο. Η Εκκλησία μας του απένειμε την προσωνυμία του Θεολόγου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο Ευαγγελιστής της αγάπης. Όχι μόνο γιατί αναφέρεται συνεχώς στα κείμενα του στην αγάπη, αλλά κυρίως γιατί τη βίωνε και την εξέφραζε. Αγαπούσε πολύ τον Διδάσκαλό του. Τον ακολούθησε και στις πιο δύσκολες ώρες της επίγειας ζωής Του. Όταν οι άλλοι μαθητές ήταν κρυμμένοι «διά τον φόβον των Ιουδαίων», αυτός ήταν παρών στη σύλληψή Του, στη δίκη και στο Γολγοθά, όπου κάτω από τον Σταυρό στις κρίσιμες εκείνες στιγμές του εμπιστεύθηκε ο Χριστός τη μητέρα Του. Και αυτός τίμησε την επιθυμία του Κυρίου και μέχρι την Κοίμηση της την φρόντιζε ως αληθινή του μητέρα. Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο αποτελούσαν την τριάδα τον μαθητών που είχε μαζί του ο Χριστός στην ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, στο όρος Θαβώρ, όπου «μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών», καθώς και στη Γεσθημανή, όπου προσευχήθηκε πριν από το πάθος Του. Ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου στην Καινή Διαθήκη, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης. Τη ζωή του κοντά στον Κύριο τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ο Ιωάννης συνέχισε έντονα την δράση του και μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου.
Υπερβαίνοντας πλέον τα 100 χρόνια ζωής του ο Άγιος πέθανε και τάφηκε έξω από την Έφεσο. Μετά από λίγες μέρες, οι μαθητές του και αρκετοί χριστιανοί πήγαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό αλλά όταν άνοιξαν τον τάφο το σκήνωμά του δεν ήταν εκεί, είχε μεταστεί.
Η Εκκλησία τιμά τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννη την 26η Σεπτεμβρίου.
Πηγή: orthodoxianewsagency.gr