Δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να ορμάμε στον άγνωστο και όμορφο σκυλάκο που συναντάμε και να τον χαιδεύουμε στο κεφάλι. Δείτε σε ποια σημεία μπορούμε να χαϊδεύουμε έναν σκύλο που δεν γνωρίζουμε, αλλά και πώς τον πλησιάζουμε
Είναι κάποιοι φιλόζωοι που, όταν αντικρίζουν στον δρόμο έναν σκύλο συνοδευόμενο από τον κηδεμόνα του, σπεύδουν να τον χαϊδέψουν.
Τον πλησιάζουν με βήμα γοργό και, χωρίς να πάρουν την άδεια του κηδεμόνα του, απλώνουν το χέρι τους στο κεφάλι του.
Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους και με περίεργες φωνές τον προσεγγίζουν.
Έχουν αναρωτηθεί ποτέ, εάν ο σκύλος απολαμβάνει τα χάδια τους;
Είναι σωστό να «χαιρετάμε» έναν άγνωστο σκύλο; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο;
Για να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» τη στιγμή που απλώνουμε το χέρι μας σε έναν άγνωστο σκύλο, ρωτήσαμε τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων, Νίκο Καμπουράκη.
1. Είναι καλή η ιδέα να «χαιρετάμε» κάθε σκύλο που συναντάμε στον δρόμο μας;
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν έναν δικό τους, διαφορετικό τρόπο να αντιδρούν στις καινούργιες γνωριμίες.
Κάποιος μπορεί να είναι πολύ εξωστρεφής και διαχυτικός στην πρώτη γνωριμία, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να είναι πιο ντροπαλός, απόμακρος, νευρικός, ή ακόμη και επιφυλακτικός με τους ξένους.
Πολύς κόσμος, στη θέα ενός χαριτωμένου σκύλου, έχει την τάση να πηγαίνει προς το μέρος του για να τον χαϊδέψει και να παίξει μαζί του.
2. Δηλαδή, υπάρχει η περίπτωση ένας σκύλος να αισθανθεί άβολα και να αντιδράσει με κάποιο τρόπο που να μην είναι επιθυμητός;
H αλήθεια είναι ότι πολλά από τα περιστατικά σκύλων που δάγκωσαν κάποιον άνθρωπο, στην πραγματικότητα οφείλονται σε ελλιπείς γνώσεις για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε έναν σκύλο.
Αν, για παράδειγμα, τρέξουμε άχαρα προς το μέρος ενός άγνωστου σκύλου, κάνουμε γρήγορες και απότομες κινήσεις, του μιλάμε δυνατά και τον κοιτάμε στα μάτια, τον αγκαλιάζουμε γύρω από τον λαιμό, ή του τραβάμε τη χνουδωτή του ουρά, το πιθανότερο είναι αυτός ο σκύλος να στρεσαριστεί με την παρουσία μας.
Να αισθανθεί ανασφάλεια, κι έτσι να μπει σε θέση άμυνας. Θα μας αποφύγει, θα μας γρυλίσει, ή -στη χειρότερη περίπτωση- θα μας δαγκώσει.
3. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, εάν θέλουμε να χαϊδέψουμε τον σκύλο που θα συναντήσουμε;
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν πρόκειται για άγνωστο σκύλο, είναι αρχικά να ρωτήσουμε τον κηδεμόνα του ευγενικά, και από μικρή απόσταση, για τη συμπεριφορά του σκύλου του με τους ξένους. Εάν η απάντηση του κηδεμόνα του σκύλου δεν μας εμπνέει σιγουριά, ή ο σκύλος φανερά αποφεύγει να μας κοιτάξει ή να μας πλησιάσει, είναι καλύτερο να συνεχίσουμε τη βόλτα μας χωρίς να ενοχλήσουμε τον σκύλο.
Αν, πάλι, ο κηδεμόνας του σκύλου μας επιτρέψει την επαφή μαζί του, καλό είναι να δώσουμε χρόνο στον σκύλο να μας πλησιάσει εκείνος πρώτος, για να μας μυρίσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν ένας σκύλος μας μυρίζει, δεν σημαίνει, αυτομάτως, πως μας επιτρέπει να τον ακουμπήσουμε.
Μας δείχνει απλώς πως έχει την τάση να μας γνωρίσει και να πάρει περισσότερες πληροφορίες για εμάς μέσω της οσμής.
4. Πώς πλησιάζουμε έναν σκύλο;
Ερχόμενοι σε επαφή με τον σκύλο αργά και με ηρεμία, χαμηλώνοντας στο ύψος του και προσεγγίζοντας με το πλάι του σώματός μας χωρίς απότομες κινήσεις, τον βοηθάμε να μην αισθανθεί πως απειλείται ή «στριμώχνεται».
Αν ο σκύλος, δείξει σημάδια ηρεμίας, ή χαρούμενος με την παρουσία μας, τότε μπορούμε να τον χαϊδέψουμε.
5. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν ένας σκύλος επιθυμεί να τον αγγίξουμε;
Ένας σκύλος θα μας δείξει με τη στάση του αν επιθυμεί να τον αγγίξουμε.
Αν, για παράδειγμα, κουνά την ουρά και όλο του το σώμα, επιζητά να μας πλησιάσει ή και να ανέβει πάνω μας, και έχει μια γενικότερη χαλαρή έκφραση προσώπου, τότε θέλει να μας δείξει πως επιθυμεί επαφή μαζί μας.
6. Σε ποια σημεία μπορούμε να τον χαϊδέψουμε;
Η πρώτη κίνησή μας με το χέρι είναι προτιμότερο να είναι κάτω από τη μουσούδα και στο ύψος του λαιμού του σκύλου, όχι πάνω από το κεφάλι, στα πίσω πόδια, ή στην ουρά.
Πολλοί σκύλοι με προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες, ή και κακοποίηση, μπορεί να μεταφράσουν αυτές τις κινήσεις ως απειλητικές, ενώ άλλοι με ελλιπή κοινωνικοποίηση ίσως παρουσιάζουν ανασφάλεια στο άγγιγμα.
7. Ποιες κινήσεις πρέπει να αποφεύγονται;
Το να γείρουμε το σώμα και το κεφάλι μας προς το μέρος του σκύλου, να τον αγκαλιάσουμε με τα δύο μας χέρια, ή να τον κοιτάζουμε στα μάτια επίμονα και να του μιλάμε δυνατά, ίσως τρομάξει και στρεσάρει τον σκύλο, καθώς «εισβάλλουμε» στον προσωπικό του χώρο και ενδέχεται να νιώσει ότι απειλείται.
Αν φερθείτε με ευγένεια και σεβασμό στον σκύλο που έχετε μπροστά σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας συμπαθήσει.
Κάποιοι σκύλοι, παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι αρκετά κοινωνικοποιημένοι, να φοβούνται τους ανθρώπους, να είναι έντονα επιφυλακτικοί, ή να βρίσκονται υπό εκπαίδευση και να αδιαφορήσουν για εσάς, ή, πολύ απλά, να σας μυρίσουν δίχως πρόβλημα αλλά να αποφύγουν περαιτέρω επαφή.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να σεβαστούμε την επιθυμία του σκύλου και να μην εκβιάσουμε καταστάσεις που μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο εμάς ή την ψυχική υγεία, τη διάθεση και τη γενικότερη συμπεριφορά των τετράποδων φίλων μας.
Άλλωστε, η ηρεμία των κινήσεων, των χειρονομιών και της φωνής μας, η ευγένεια, καθώς και ο σεβασμός του προσωπικού μας χώρου, δεν διαφέρει από αυτό που οι περισσότεροι επιζητούν σε μια καινούργια γνωριμία και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Πηγή: ygeiamou.gr