Κάθε ηλικία έχει τις δικές τις ανάγκες. Αλλα χρειάζεται ο οργανισμός στα 30, άλλα στα 40 και άλλα στα 50.
Αυτό ισχύει και για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.
Το σώμα μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στα 40+ όπως όταν ήμασταν 20.
Είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να παίρνουμε βάρος και η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση είναι καθ’ οδόν.
Οι γυναίκες είναι πλασμένες από τη φύση τους να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες του σώματός τους. Κάθε ηλικία όμως έχει τις δικές της απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο γυναικείο οργανισμό.
Για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στις ανάγκες του ρόλου της θα πρέπει να είναι υγιής και δυνατή. Να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να κοιμάται καλά.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, οι βιταμίνες είναι κάθε φορά διαφορετικές που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας.
Για τις γυναίκες άνω των 50 οι δύο πολύτιμες βιταμίνες, όπως διαβάζουμε στο Prevention είναι η B12 και η
Με το πέρασμα του χρόνου πρώτο μέλημα για τον γυναικείο οργανισμό είναι η υγεία των οστών, η οποία εξασφαλίζεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο αυτό συστατικό να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμίνης D.
Οι πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα δημητριακά. Ωστόσο ο οργανισμός σας δεν μπορεί εύκολα να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης, κυρίως για όλες εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. 20-30 λεπτά έκθεσης την ημέρα, είναι αρκετά.
Οσο για την βιταμίνη Β12, θα πρέπει να μπει στο ραντάρ σας με το που πατήσετε τα 50.
Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος και του εγκεφάλου. Και ενώ τα παιδιά και οι πιο νέοι ενήλικες είναι πιθανό να πάρουν τη B12 που χρειάζονται από τα τρόφιμα -βρίσκεται στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά- η B12 απορροφάται όλο και λιγότερο όσο μεγαλώνουμε.
Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών η έλλειψη Β12 είναι πιο πιθανή και μάλιστα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης και οι μειωμένες αντοχές που την συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται, αφού θεωρούνται φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.
Λίγο μετά από τα 40 και πριν γίνετε 50 είναι καλό να αρχίσετε να παίρνετε τη Β12 μέσω ενός συμπληρώματος. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.
Πηγή: bovary.gr