Μετά το Ναγκόρνο η μισή Λιβύη θα γίνει τουρκικό προτεκτοράτο προκαλώντας ανησυχία σε Αίγυπτο και χώρες της Α. Μεσογείου
Ο Αιγυπτιακός Στρατός και ο πρόεδρος Αλ Σίσι προειδοποιούν για άμεσα τουρκικά σχέδια διχοτόμησης της Λιβύης, με την δημιουργία ουσιαστικά ενός προτεκτοράτου της Άγκυρας στην Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος από αυτή την πρόθεση των Τούρκων είναι μεγάλος για όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδος.
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια ναυτική και μια αεροπορική βάση στο ελεγχόμενο από τον GNA τμήμα της Λιβύης, στις οποίες θα μεταφέρει δυνάμεις της στην Βόρεια Αφρική.
Σε συνδυασμό με τα σχέδια αεροναυτικής βάσεως στα κατεχόμενα και με την ήδη υπάρχουσα ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, η Άγκυρα επιχειρεί τον έλεγχο της Α.Μεσόγειου, και ειδικά της πορείας του αγωγού East Med.
Το Κάιρο, έχοντας γνώση όλων αυτών των σχεδίων ετοιμάζει τα δικά του νέα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε η Διοίκηση του στρατού στο Πανεπιστήμιο Benha.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε το τμήμα ειδικών υποθέσεων του στρατού της Αιγύπτου με τίτλο «Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», τονίζοντας τον πρωτοποριακό ρόλο της Αιγύπτου στην καταπολέμησή της.
Στην συνέχεια είχαμε ομιλία ενός Αιγύπτιου στρατιωτικού που είχε συμμετάσχει στην ενέδρα της Φαράφρα (κατά των Τζιχαντιστών), στην οποία ο ίδιος αναφέρθηκε στη μάχη και τις ηρωικές ενέργειες των Αιγυπτίων στρατιωτών για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.
Η Αίγυπτος έχει σημειώσει πρόσφατα σημαντικά βήματα στην αμυντική της οργάνωση, ειδικά στο πολεμικό ναυτικό, καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον αραβικό κόσμο που παρέλαβε υποβρύχια.
Εκτός από το πολεμικό ναυτικό, και η αιγυπτιακή πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να παραλάβει νέο εξοπλισμό από την Ρωσία που αφορά τα προηγμένα αεροσκάφη Su-35.
Η ουσία όμως παραμένει και αφορά την ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αλλάζει τις ισορροπίες, εισάγοντας το σενάριο της αιγυπτιακής «στρατιωτικής επέμβασης» στην ανατολικό κομμάτι όταν κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις.
Εκτιμάται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Ελλάδα, είχε ως σκοπό την αναζήτηση μιας ακόμα πιο ισχυρής αμυντικής συμμαχίας με την χώρα μας, λόγω του της Τουρκίας.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρκετή εμπειρία από την δράση, τις τακτικές των Τούρκων, ειδικά σε αέρα και θάλασσα.
Το Κάιρο κατανοεί ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων τόσο κοντά στα χερσαία σύνορα της Αιγύπτου, με δεδομένη την στήριξη της Άγκυρας στην μουσουλμανική αδελφότητα εντός χώρας, αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο.
Αυτός ακριβώς όμως ο “κίνδυνος”, θα δώσει την ευκαιρία σε Ελλάδα και Αίγυπτο, μαζί με την συνδρομή της Κύπρου και ίσως και του Ισραήλ, να κινηθούν ταχύτατα στην δημιουργία ενός πραγματικού αμυντικού άξονα, για την διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πλευρών πιο πολύ από ποτέ άλλοτε.
Πηγή: pentapostagma.gr