Μια νέα ενδελεχής ανάλυση των New York Times καταδεικνύει το πώς η μεγαλύτερη απαγόρευση ταξιδιών στην παγκόσμια ιστορία δεν απέτρεψε τελικά το ξέσπασμα μιας τεράστιας πανδημίας.
Όλα ξεκίνησαν από την αγορά θαλασσινών της Ουχάν, μια πόλη 11.000.000 κατοίκων που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού. Οι πρώτες τέσσερις περιπτώσεις αυξήθηκαν σε δεκάδες μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου του 2019, με τους γιατρούς να συνειδητοποιούν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια ιογενή πνευμονία που δεν ανταποκρινόταν στις συνήθεις θεραπείες. Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπήρχε ένα αόρατο δίκτυο 1000 ή ακόμη περισσότερων ανθρώπων που είχαν κολλήσει και μετέφεραν τον ιό.
Αυτοί μόλυναν κατά μέσο όρο τρία με τέσσερα άτομα ο καθένας, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι επέλεξαν να σιωπήσουν και να μην δημοσιοποιήσουν τα τεκταινόμενα για αρκετές βδομάδες. Μόλις στις 31 Δεκεμβρίου αποφάσισαν να ειδοποιήσουν τελικά τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ασθένεια «μπορεί να προληφθεί και να ελεγχθεί».
Την εποχή εκείνη, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευαν ή ετοιμαζόντουσαν να ταξιδέψουν για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Baidu και μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εντόπισαν τις κινήσεις εκατομμυρίων κινητών, μόνο από την Ουχάν εκείνη την ημέρα, 31 Δεκμεβρίου 2019, αναχώρησαν 175.000 άνθρωποι, ενώ τις επόμενες εβδομάδες οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν κι’ άλλο. Μόνο τον Ιανουάριο, μέχρι να επέλθει η απαγόρευση ταξιδιών, αναχώρησαν συνολικά περίπου 7.000.000 άνθρωποι.
Χιλιάδες από αυτούς, δίχως να το γνωρίζουν, μολύνθηκαν με τον κορονοϊό και έγιναν σιωπηλοί φορείς.
Το τραγικό ποσοστό σύμφωνα με τους New York Times
Στις 23 Ιανουαρίου η Ουχάν μπήκε τελικά σε καραντίνα. Ωστόσο, οι φορείς είχαν ήδη μεταφέρει τον ιό στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις. Σταδιακά, τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας σταμάτησαν εντελώς. Από την άλλη, ενώ τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονταν, οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις συνεχίστηκαν κανονικά και χιλιάδες άνθρωποι πέταξαν από την Ουχάν σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Πάνω από 900 άτομα πέταγαν για Νέα Υόρκη κάθε μήνα, πάνω από 2.200 ταξίδεψαν στο Σίδνεϊ και πάνω από 15.000 επέλεξαν την Μπανγκόκ. Εκεί εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας: μια 61χρονη γυναίκα που ταξίδεψε με πυρετό, δυνατούς πονοκεφάλους και ξηρό βήχα. Στις 23 Ιανουαρίου εμφανίζονται πλέον να νοσούν τον κορονοϊό άνθρωποι στο Τόκιο, τη Σεούλ, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τον πρώτο ασθενή στο Σιάτλ.
Σύμφωνα με την New York Times, μέχρι τα τέλη Γενάρη που η Ουχάν μπήκε σε καραντίνα, το 85% αυτών που ταξίδευαν ήταν θετικοί στον Covid-19, μπορούσαν να τον μεταδώσουν και δεν ανιχνεύθηκαν. Τότε ήταν που οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ακυρώνουν πτήσεις, αλλά μόλις στις 31 του μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις πτήσεις από την Κίνα σε μη Αμερικανούς πολίτες.
Ήταν όμως ήδη αργά. Τα κρούσματα αυξάνονταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε πάνω από 30 πόλεις σε 26 διαφορετικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αφίξεις ταξιδιωτών από την Ουχάν.
Ο ιός εξαπλώθηκε στις τοπικές κοινωνίες μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως οι εκκλησίες και τα εστιατόρια, μολύνοντας πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.
Αυτή ήταν η αρχή της πανδημίας λένε οι New York Times
Μέχρι την 1η Μαρτίου χιλιάδες περιπτώσεις είχαν αναφερθεί στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, με την Ιταλία, το Ιράν και την Νότια Κορέα να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ξεσπάσματος. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, κατάφερε να ελέγχει, να εντοπίζει και να απομονώνει συστηματικά τους ασθενείς, μειώνοντας στο ελάχιστο τα νέα κρούσματα. Το παράδειγμά της ακολούθησαν η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα.
Παράλληλα, στην Αμερική όπου οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι «ο ιός δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον μας».
Η μείωση των επαφών του κόσμου, σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες, μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για την εξέλιξη της επιδημίας. Το σύνθημα «μένουμε σπίτι» αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη αξία…
Αξίζει να μην ξεχνάμε πως Ηλίας Μοσιαλος, με ένα απλό γράφημα που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, προσπαθεί να εξηγήσει με απλό τρόπο πώς γίνεται η διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό.
Πηγή: de-facto.gr