Σε μία αποκάλυψη-”βόμβα” προχώρησαν Ρωσικά και Αραβικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτά, μαχητικά Mig-29 κατέστρεψαν αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας κοντά στη Σύρτη.
Πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα που δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά και ουσίας.
Ταυτόχρονα, νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για το νέο χτύπημα στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στη δυτική Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, ”Αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας, Gharyan Mahmoud al-Shard, ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από την πόλη Gharyan κατευθυνόμενα προς την αεροπορική βάση, ενώ ακούστηκαν και τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις μέσα στη βάση.
Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Al-Shard πρόσθεσε ότι οι επιδρομές είχαν ως στόχο μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών και την αίθουσα επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαεροπορικών πυρών 23 mm μέσα από τη βάση, όπου πλέον έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι.”
”Απενεργοποιήθηκαν” τα Koral
Σύμφωνα δε με εκθέσεις στρατιωτικών αναλυτών τα Koral δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν την επιδρομή του Σαββάτου και ”απενεργοποιήθηκαν” για κάποιον ανεξήγητο ρόλο.
Το τουρκικό σύστημα ΕW Koral
Το σύστημα Koral αποτελείται από δύο ξεχωριστές αυτόνομες μονάδες, επί ισάριθμων φορτηγών οχημάτων βαρέως τύπου (8×8), κάτι που του προσδίδει αξιόλογη ευκινησία αλλά και προστασία από απειλές NBC. Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές μονάδες (ευρισκόμενες σε απόσταση έως και 500 μέτρων η μία από την άλλη) απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα που μπορεί να καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα ηλεκτρονικού πολέμου ως προς την αντιμετώπιση των εχθρικών ραντάρ.
Η πρώτη από τις δύο μονάδες ουσιαστικά είναι το σύστημα ESM/ELINT (Koral ED), ενώ η άλλη, ένας ενεργός παρεμβολέας μεγάλης ισχύος και εμβέλειας (Koral ET). Έτσι, η πρώτη αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση του στόχου και, ακολούθως, η δεύτερη την αδρανοποίησή του μέσω παρεμβολών.
Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι λίγες και, συνήθως, ελεγχόμενες για την εγκυρότητά τους, στο σύστημα Koral αποδίδεται εμβέλεια της τάξης των 100 (κατ’ άλλες πηγές, 150χλμ.).
Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να δράσει ταυτόχρονα εναντίον πολλαπλών στόχων, όπως παντός τύπου ραντάρ (αεροσκαφών, πλοίων, επίγειων συστημάτων αεράμυνας κτλ.) και συστήματα διεύθυνσης βολής/καθοδήγησης πυραύλων, σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.
Ως κύρια αποστολή του φέρεται να είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας (κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόδοση του συστήματος αποκλειστικά στην Τουρκική Αεροπορία, τουλάχιστον ως τώρα). Η δε μονάδα Koral ED προσφέρει δυνατότητες εύρεσης διεύθυνσης (DF), εντοπισμού, καταγραφής, ανάλυσης και ταξινόμησης στόχων.
مقاتلتين من طراز ميغ-29 تدمران أنظمة دفاع جوي تركية بالقرب من سرت (فيديو)https://t.co/Xe8cdyNcg1 pic.twitter.com/DINkRLv1pn
— defense Arabic (@DefenseArabic) July 30, 2020
منظومة التشويش الإلكتروني “كورال” التركية تفشل في التعامل مع المقاتلات التي نفذت الهجوم على قاعدة الوطية الليبيةhttps://t.co/v1NrLakdyc pic.twitter.com/eH1Trv4ZZr
— defense Arabic (@DefenseArabic) July 30, 2020
?? #LIBYA – Russian-made MiG-29 fighters are conducting a patrol flight over #Sirte.
Nationality of the aircraft: in fact – the #LNA Air Force, practically – unknown.#Egypt #Russia #OSINT #MiddleEast #MENA pic.twitter.com/SxulVEmva6
— ISCResearch (@ISCResearch) July 30, 2020
Πηγή: pentapostagma.gr