Έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δηλώνει η Ελλάδα, περιμένει όμως από την Τουρκία συνέχεια και συνέπεια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτεμπεργκ έφτασε στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του το σχέδιο για τη δημιουργία του μηχανισμού αποτροπής κρίσεων, αλλά την ίδια ώρα ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στην Ανγκελα Μέρκελ και κατηγορούσε την Ελλάδα ότι άσκησε πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθούν άδικες κυρώσεις στην Τουρκία.
Στο μεταξύ σε συναγερμό τέθηκε η κυπριακή κυβέρνηση καθώς ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη θα ανοίξει η παραλία της περίκλειστης Αμμοχώστου, γεγονός που εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς για εποικισμό της πόλης, αλλά και στην προσπάθεια του Ερντογάν να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα στο ψευδοκράτος.
Mε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης στις κοινές δηλώσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας θετικό το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης με τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο πλαίσιο της Συμμαχίας και την καθιέρωση 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.
Oπως μεταδίδει ο Γιώργος Παππάς, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στο οποίο εξετάστηκε το σύνολο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Εξέφρασε τη δυσφορία του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία είχε χθες βιντεοσύσκεψη.
Ιδιαίτερα αρνητική θεωρεί την απόφαση του Συμβουλίου να διατηρήσει ενεργή την απειλή των κυρώσεων στην Τουρκία για τη δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ υποκύπτει στην πίεση και τους εκβιασμούς της Ελλάδας, φέρεται να είπε στη Μέρκελ ο Ερντογάν. «Τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης δεν πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα των μικρών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία στην Άγκυρα. Θεωρεί ότι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν είναι επαρκείς για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προχωρώντας σε άλλη μια κίνηση τακτικισμού και προκλητικότητας, κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα όπου ανακοίνωσαν μαζί το άνοιγμα της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.
Η Άγκυρα είχε επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια, κατά παράβαση του ψηφίσματος του 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Με αφορμή την τελετή για την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου υδροδότησης των κατεχομένων, με νερό που έρχεται από την ηπειρωτική Τουρκία, ο Ερντογάν εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του και συνεχάρη τον Τατάρ που στεκόταν δίπλα του για την απόφαση του για τα Βαρώσια. Όμως ο Τατάρ, θα είναι υποψήφιος την Κυριακή για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, και είναι ο ευνοούμενος της Άγκυρας και αντίπαλος του Ακιντζί.
Ο Ερντογάν στηρίζοντας τον Τατάρ που στηρίζει τη διχοτόμηση, στέλνει άλλο ένα μήνυμα αδιαλλαξίας προς την Λευκωσία, αλλά και ενισχύει το εθνικιστικό προφίλ του στο εσωτερικό του ακροατήριο ελπίζοντας να προσελκύσει περισσότερους ακροδεξιούς εθνικιστές στο μέρος του και να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινωνίας από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
«Η Τουρκία δε βοηθά στην αποκλιμάκωση»
Την ανησυχία της ΕΕ για τις σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Η Τουρκία δε βοηθά στην αποκλιμάκωση διεμήνυσε ο Επίτροπος της ΕΕ όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια. Ο Όλιβερ Βαρέλι ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης προόδου για την πορεία διεύρυνσης. Απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια ως ότου ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος ξέκανε μια ανακοίνωση λίγες μόλις ήμερες από τη Σύνοδο Κορυφής και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων
Όπως σχολιάζει ο Νίκος Μελέτης, «εδώ φαίνεται πλέον ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων αλλά αντιθέτως τορπιλίζει διαρκώς το κλίμα.
Ενώ η αποχώρηση του YAVUZ το Σάββατο θεωρήθηκε ως βήμα αποκλιμάκωσης και στην Κύπρο ,ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα όχι μόνο παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros αλλά ο Ερντογάν μαζί με τον εκλεκτό του στα Κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.
Επιλογή που δηλητηριάζει το κλίμα καθώς υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό , με μια κίνηση που κινείται σε διχοτομική λογική και παραβιάζει βάναυσα δυο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ανατρέπει τις μέχρι τώρα συζητήσεις για το Κεφάλαιο του Εδαφικού».
«Η ανακοίνωση της Άγκυρας είναι προφανές ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την ΕΕ που στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής κάνει ειδική μνεία στα δυο ψηφίσματά για την Αμμόχωστο, αλλά προσθέτει νέα εμπόδια και υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει ενόψει και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών».
Πηγή: ert.gr