Πρόταση αποχής από τα δικηγορικά καθήκοντα από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαίου 2020 έκανε η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή λειτουργία των δικηγορικών υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων την 28η Απριλίου 2020.
Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρεία του προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού και τάχθηκε υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων (Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Συμβολαιογραφείων), με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.
Παράλληλα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού «ενημερωθούν, από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους, για τα ληφθέντα από την Πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας από το Υπουργείο, να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων».
Και σε περίπτωση, που «διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαίου».
Στο μεσοδιάστημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή, «το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα» και προσθέτει: «Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων».
Τέλος, η συντονιστική «εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένα, για την κατάργηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:
«1. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.
Η Συντονιστική Επιτροπή, σε υλοποίηση της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας, απέστειλε σήμερα στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού) επιστολή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη τους για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και τη περιορισμένη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και σε καταφατική περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.
Αναμένουμε την απάντησή τους. Ενόψει της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των δικαστηρίων από 28.4.2020, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού ενημερωθούν, από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους, για τα ληφθέντα από την Πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας από το Υπουργείο, να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων.
Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαίου.
Στο διάστημα αυτό, το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων.
2. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένα, για την κατάργηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων. Αναμένει από την Κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την οικονομική στήριξη των επιστημόνων-δικηγόρων».
Πηγή: protothema.gr