Η κυβέρνηση Κόντε, έκλεισε μόλις τα μεσάνυχτα τα εργοστάσια της χώρας και κάθε παραγωγική δραστηριότητα, σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει την τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία.
Μόλις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο Τζουζέπε Κόντε, αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» σε ολόκληρη την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, αφήνοντας ανοιχτές μονάχα όσες επιχειρήσεις θεωρούνται βασικής σημασίας.
Ανοιχτά θα παραμείνουν μονάχα τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά τροφίμων και τα φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία.
«Είναι μια απόφαση η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Το «μαύρο» ρεκόρ του Σαββάτου
Είχε προηγηθεί το νέο «μαύρο» ρεκόρ του Σαββάτου, όταν η χώρα μέτρησε 793 ακόμα νεκρούς, με το σύνολο να φτάνει τις 4825.
Η «πρωτεύουσα» του ιού στην Ιταλία, η βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, μια περιοχή με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας έχει φτάσει σε νεκρούς εκείνους της Κίνας, μιας χώρας δηλαδή με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Κι αν και η Πολιτική Προστασία της χώρας, εξετάζει το ενδεχόμενο καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού στην περιοχή να έπαιξε ο αγώνας Champions League μεταξύ Αταλάντα και Βαλένθια στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσία 40.000 Ιταλών οπαδών, αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα.
Έκλεισαν τα πάρκα και όχι τα εργοστάσια
Και ενώ η χώρα βρίσκονταν σχεδόν ολόκληρη σε καραντίνα, το μετρό στο Μιλάνο παρουσίαζε την εικόνα που φαίνεται στις φωτογραφίες, τραβηγμένες στις 17 Μαρτίου σύμφωνα με την Lombardia Notizie.
Γεμάτα βαγόνια και κόσμος να στριμώχνεται στην περιοχή που μετρά όσους νεκρούς και η Κίνα! Κι αν η πρώτη σκέψη πάει στην «απειθαρχία» των πολιτών, οι ανακοινώσεις του Τζουζέπε Κόντε, αναδεικνύουν πιο πράγματι ήταν το πρόβλημα.
Παρά το lockdown, οι βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά με χιλιάδες εργαζόμενους να αναγκάζονται πρώτα να βρεθούν σε έναν χώρο με πολλούς συναδέλφους τους και έπειτα να συνωστίζονται για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα στα ΜΜΜ για να φτάσουν στο σπίτι τους.
Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας, μιλούσε για το συγκεκριμένο ζήτημα, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Κόντε. «Κλείνουν τα πάρκα, αλλά όχι τα εργοστάσια και οι μη απαραίτητες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν συχνά το κάνουν χωρίς ασφάλεια από τη χρήση ΜΜΜ μέχρι να φτάσουν στους ίδιους τους χώρους εργασίας».
Έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων (Confindustria) στο Μπέργκαμο, εμφανίστηκε πανό με το σύνθημα «Αφεντικά δολοφόνοι, κλείστε τα εργοστάσια». Ο Δήμαρχος της Μπρέσια, επίσης πολης της Λομβαρδίας, Εμίλιο Ντελ Μπόνο φέρεται να είχε ζητήσει το ίδιο, με λιγότερο «αιχμηρό τρόπο» από τις 7 Μαρίου, το αίτημά του όμως είχε απορριφθεί από την ιταλική κυβέρνηση.
Πηγή: reader.gr