Συνεχίζεται η «ναυμαχία» για τις καινούργιες ελληνικές φρεγάτες
Η Ελλάδα, μπορεί να θέλει να “κλείσει” το συντομότερο το ζήτημα αφοράς πλοίων για το ΠΝ, όμως οι προτάσεις πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά για να βρεθεί η κατάλληλη λύση που θα μας συμφέρει οικονομικά αλλά και εκτός από τις φρεγάτες αμιγώς, να ιατίθεται και το καταλληλότερο οπλικό σύστημα.
Όπως όλα δείχνουν, η “μάχη” για τις καινούργιες Ελληνικές φρεγάτες φαίνεται ότι πλέον έχει ανάψει για τα καλά. Οι ενδιαφερόμενοι, παίνουν δυναμικά ξανά στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις με νέες προτάσεις και όπως φαίνεται η Αθήνα είναι αποφασισμένη για άμεση λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Αυτή την στιγμή υπάρχει ”σφαγή” ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία, ενώ ”σφήνα” μπήκαν οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι. Οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και στο επιχειρηματικό πεδίο, με αντικείμενο την κατανομή της μεγάλης πίτας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.
Τα “φαβορί” βέβαια στον αγώνα αυτό φαίνεται πως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, χωρίς όμως να έχουν αποκλειστεί και οι υπόλοιπες προτάσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες όπως αναφέρει το newpost.gr, θέλουν το Παρίσι αποφασισμένο να κάνει τη ρελάνς στην Αμερικανική πρόταση προσφέροντας ένα δελεαστικό πακέτο, το οποίο θα αφορά τέσσερις φρεγάτες Belhara αλλά και ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα πλοία την οποία η Αθήνα βάζει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει και να “κλειδώσει” οποιαδήποτε συμφωνία.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα Γαλλική πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση στην Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης La Fayette, οι οποίες όμως θα έχουν περάσει από fast track πρόγραμμα αναβάθμισης από το Παρίσι σε Γαλλικά ναυπηγεία.
Οι Γάλλοι, εκσυγχρονίζοντας τις φρεγάτες αυτές, αναμε΄νεται να τοποθετήσουν εκτοηευτές για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15- που ούτως ή άλλως ήταν στα πλάνα τους- αλλά και σύστημα εγγύς προστασίας CIWS είτε Phalanx είτε RIM όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν όλες οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου.
Το Γαλλικό ναυτικό διαθέτει πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette με εκτόπισμα 3800 τόνους, οι οποίες κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 90 και από τότε επιχειρούν συνεχώς.
Η πρώτη La Fayette(F710)-έδωσε το όνομά της στην κλάση αυτών των πλοίων-ανέλαβε υπηρεσία το 1996, ενώ η τελευταία Guepratte (F714) το 2001. Πρόταση στην Αθήνα για τις La Fayette είχε γίνει και στο παρελθόν ωστόσο απορρίφθηκε αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ότι ο οπλισμός του πλοίου δεν ήταν επαρκής για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου στο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της ανατολικής Μεσογείου.
Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους δύο φρεγάτες Fremm, κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει η Γαλλία αφού τις θεωρεί άκρως απαραίτητες.
Ακόμη μία εναλλακτική ενδιάμεσης λύσης που φαίνεται πως προτείνει το Παρίσι, είναι η προετοιμασία μόνιμης παρουσίας στα Ελληνικά νερά, μιας μικρής αρμάδας αποτελούμενης από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο τα οποία θα επιχειρούν μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών.
Όλα αυτά ταυτόχρονα με τη συμφωνία όπως επιθυμούν οι Γάλλοι για πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων ψηφιακών φρεγατών Belhara, δύο από τις οποίες θα έχουν τη Γαλλική διαμόρφωση FDI, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό ενώ το Παρίσι ανάβει το “πράσινο” φως για παραχώρηση μαζί με τις Belharaκαι των στρατηγικών όπλων Scalp Naval.
Την τελική πρόταση των Γάλλων αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale η Φλοράνς Παρλί, με το Παρίσι να δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό σε διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα, επίσης ανοιχτή παραμένει και η Αμερικανική πρόταση για την πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου MMSC, με την Αθήνα όμως να πιέζει τις ΗΠΑ ότι η ενδιάμεση λύση για παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή των δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke. Την Ελληνική θέση επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μία ακόμη φορά στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Geoffrey Pyatt ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Στη “μάχη” για τις νέες Ελληνικές φρεγάτες παρών έχουν δηλώσει ακόμη οι Ολλανδοί, με ενδιάμεση λύση τις Μ, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο οι Άγγλοι με τις Type 23 όσο και οι Γερμανοί.
Όπως σας είχαμε αναφέρει, η πρόταση των Ολλανδών κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ΠΝ και περιλαμβάνει την υλοποίηση προγράμματος απόκτησης τεσσάρων φρεγατών SIGMA 10514, τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ και τέλος την ενδιάμεση λύση των δύο φρεγατών «Μ» από το Ολλανδικό Ναυτικό.
Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική πλευρά, να λάβει μία απόφαση που θα καλύπτει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα με την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς την εθνική μας κυριαρχία.
Πηγή: pentapostagma.gr