Ποιος είναι ο αρμόδιος ιατρός για την περίπτωση και πώς θα απαλλαγείς.
Συνήθως το ροχαλητό εκλαμβάνεται ως μια κακή και ενοχλητική –για όποιον μοιράζεται το κρεβάτι σου– συνήθεια, η οποία συχνά γίνεται αντικείμενο πειραγμάτων και αστεϊσμών.
Όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ενώ δεν μπορείς να το ελέγξεις όταν συμβαίνει, μπορείς να κάνεις κάτι για να το σταματήσεις οριστικά. Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πολύ αργά το βράδυ, τα παραπανίσια κιλά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, έως πιο σύνθετα, όπως διάφορα ανατομικά προβλήματα και οργανικές διαταραχές που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν έως το θυρεοειδή αδένα ή ακόμη και μέχρι το στομάχι σου (βλ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Σε όποιον λόγο κι αν οφείλεται, το σίγουρο είναι πως, αν το ροχαλητό σου είναι δυνατό και παρατηρείται για πολλούς μήνες, τότε πρέπει να επισκεφθείς ένα γιατρό, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι ξυπνάς καθημερινά με αίσθημα κόπωσης, είναι πιθανό να οδηγηθείς σε αποφρακτική υπνική άπνοια, μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή σου.
Ο κύριος μηχανισμός που προκαλεί το ροχαλητό αφορά το επίπεδο του ανώτερου αεραγωγού, δηλαδή τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει είναι πως εξαιτίας κάποιου ανατομικού εμποδίου, όπως είναι το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες κόγχες ή οι αμυγδαλές, η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας, κάποιες πιθανές ανατομικές παραλλαγές στο σχήμα της επιγλωττίδας και ίσως κάποιες μεγάλες κύστεις στο λάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα που φράζουν τη δίοδο του αέρα, κλείνει αυτή η δίοδος και προκαλείται ο ενοχλητικός ήχος κατά την αναπνοή που ξέρεις ως ροχαλητό.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι ξεκάθαρο πως με την έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων προλαβαίνει κανείς τα χειρότερα, την εξέλιξη δηλαδή του φαινομένου σε σύνδρομο απνοιών, κάτι που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών και την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια.
Με την επέμβαση παύει να υφίσταται η αυξημένη αντίσταση στον ανώτερο αεραγωγό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει αν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικό πρόβλημα των αεραγωγών και, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο αυτό πρόβλημα.
Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου
Πηγή: Shape.gr, missbloom.gr