Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει μια «παγωμένη» επί μισό αιώνα συνθήκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η άρνηση αυτή θα αποτρέψει τον εκσυγχρονισμό των δεσμών και τη συμμετοχή της Ελβετίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε (Τετάρτη 26 Μαϊου) να εγκαταλείψει την προσπάθεια για αναβάθμιση της συνθήκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω σκληρών αντιδράσεων εκ των έσω, κόντρα σε ένα σύμφωνο που θα απλοποιούσε και θα ενίσχυε τους δεσμούς με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.
Η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρέμειναν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ σε βασικές πτυχές της συμφωνίας.
«Χωρίς αυτήν τη συμφωνία, ο εκσυγχρονισμός της σχέσης μας δεν θα είναι δυνατός και οι διμερείς συμφωνίες μας θα υποστούν τη φθορά του χρόνου: 50 χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών, 20 χρόνια από τις διμερείς συμφωνίες Ι και ΙΙ. Ήδη σήμερα, δεν είναι σε θέση να επιταχύνουν τις σχέσεις ΕΕ – Ελβετίας ώστε να γίνουν αυτές που θα μπορούσαν και θα έπρεπε», ανέφερε η Κομισιόν σε δήλωσή της.
«Για το λόγο αυτό, το 2019, η ΕΕ επέμεινε ότι αυτή η (παλαιά) συμφωνία ήταν τόσο απαραίτητη, ώστε να διευκολύνει και την σύναψη πιθανών μελλοντικών συμφωνιών σχετικά με την περαιτέρω συμμετοχή της Ελβετίας στην Ενιαία Αγορά» είπε, εκφράζοντας ευθέως λύπη για μία ευκαιρία που χάνεται.
Γιατί είπαν «όχι» οι Ελβετοί
Η επισημοποίηση της διαφωνίας σημαίνει πρακτικά το τέλος των διαπραγματεύσεων με διάρκεια επτά έτη μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ για τη χάραξη μιας γενικής συνθήκης και με στόχο την αντικατάσταση των 120 και πλέον διμερών συμφωνιών που έχουν ρυθμίσει τις σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ελβετική κυβέρνηση εντόπισε την έλλειψη προόδου σε τρία βασικά σημεία που παρεμπόδισαν την πρόοδο από την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας το 2018:
– προστασία των μισθών (για τους Ελβετούς)
– κανόνες κρατικών ενισχύσεων (η Ευρώπη όπως είναι γνωστό τις απαγορεύει σε πολλές περιπτώσεις)
– πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε ελβετικές παροχές κοινωνικής ασφάλισης
Πηγή: Reuters, swissinfo.ch, huffingtonpost.gr