Ήταν αργά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν δύο πεντάχρονα κοριτσάκια βρήκαν φρικτό θάνατο από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Τα άψυχα κορμάκια τους εντόπισε λίγες ώρες μετά ένας γείτονάς τους.
Τα δίδυμα κορίτσια Μαρία και Εβελίνα Χερουβείμ βρέθηκαν αγκαλιασμένα μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά τους. Ξεψύχησαν μαζί την ώρα που οι φλόγες έσπερναν τον όλεθρο.
Έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από την ημέρα εκείνη. Η τραγωδία δεν έχει ξεχαστεί, δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Συνολικά 101 άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα την ώρα που βρίσκονταν στα σπίτια και στα εξοχικά τους, ή έστω βρέθηκαν στο Μάτι για να παολαύσουν μια συνηθισμένη (;) καλοκαιρινή ημέρα.
Το πρωί της Πέμπτης ο θείος τους και αδελφός της μητέρας τους Βασιλικής βρέθηκε και πάλι στο Μάτι για να στήσει ένα μνημείο στο σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι άνθρωποί του. Έναν μεγάλο σταυρό στη μνήμη εκείνων, αλλά και των υπολοίπων που χάθηκαν εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας κάποιων άλλων…
Η Βασιλική Χερουβείμ
Οι δίδυμες κόρες της Βασιλικής Χερουβείμ
«Εμείς που χάσαμε τους ανθρώπους μας, αλλά και πολλοί άλλοι, αισθανόμαστε οργή για ό,τι έγινε. Ήταν ο πιο φρικτός θάνατος για την οικογένειά μου, να καούν ζωντανοί χωρίς κανείς να τους προστατέψει», δήλωσε στο star.gr ο κ. Χερουβείμ, ο οποίος περιέγραψε τις τραγικές εκείνες ώρες.
Ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του γύρω στις 18:00 το απόγευμα, όταν εκείνη τον ενημέρωσε ότι υπάρχει φωτιά κοντά στο σπίτι τους. Εκείνος της είπε ότι η φωτιά είναι στην Κινέτα και αρχικά δεν έδωσε σημασία. Άνοιξε την τηλεόραση και τότε συνειδητοποίησε το μέγεθος της τραγωδίας.
Η μητέρα του, η αδελφή του και οι δύο ανιψιές του κάηκαν ζωντανές έξω από το σπίτι τους, 50 μόλις μέτρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Τα ερωτήματα που τον βασανίζουν είναι ακόμα πολλά.
«Δεν ξέρω γιατί δεν πήραν το αυτοκίνητο να φύγουν. Έμαθα εκ των υστέρων πως όσοι σώθηκαν πήγαν ανάποδα στον κεντρικό δρόμο. Θα είχαν σωθεί αν τους είχαν ειδοποιήσει πως η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια», είπε ο κ. Χερουβείμ.
Η Βασιλική Χερουβείμ εργαζόταν στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς. Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου είχε μόλις πάρει την απόσπασή της στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας. Τραγική ειρωνεία…. το είχε ζητήσει η ίδια για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα δύο κοριτσάκια της.
Απο οργή ξεχειλίζει και ο γείτονάς της ο οποίος βρήκε πρώτος τα άψυχα σώματα.
«Ήμουν ο τελευταίος που έφυγε και ο πρώτος που επέστρεψε μετά τη φωτιά. Αν είχα αργήσει 15 δευτερόλεπτα να φύγω θα είχα καεί κι εγώ. Τις βρήκα και τις τέσσερις έξω από το σπίτι τους. Για τέσσερις μέρες τις είχαν εκεί ασκέπαστες και κάποια στιγμή τις σκέπασαν με ένα σεντόνι. Όταν ρώτησα γιατί δεν τις παίρνουν που απάντησαν ότι πρέπει να έρθει ο εισαγγελέας», είπε στο star.gr ο κ. Δ. Πρασιότης.
Στην οδό Πάνος χάθηκαν συνολικά 28 άνθρωποι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους καθώς επιχειρούσαν να φύγουν για να σωθούν.
Πηγή: in.gr