Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο αγροτικό καντόνι Σβιτζ από τα 600 άτομα που συμμετείχαν βρέθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών περισσότερα από 100 άτομα θετικά στον κορονοϊό με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά. Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου οι θεατές και τραγουδιστές κλήθηκαν μεν να διατηρήσουν τις αποστάσεις τους, ωστόσο, κρίθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο να φοράνε προστατευτικές μάσκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εννέα ημέρες μετά την συναυλία να διαγνωστούν μέσα σε μια ημέρα 94 άτομα θετικά στον κορονοϊό, ενώ την επομένη ημέρα προστέθηκαν άλλα 119.
Οι τοπικές αρχές του καντονιού κάνουν λόγο για την χειρότερη έκρηξη κρουσμάτων και μια από τις χειρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερα από 1230 κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις αρχές εικάζεται ότι η διασπορά του ιού προήλθε από μέλος του μουσικού συγκροτήματος λαρυγγισμού που διαπιστώθηκε θετικός και εξελίχθηκε στην συνέχεια σε υπερμεταδότη μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με το όνομα «Μυθικό Φόρουμ», όπου και πραγματοποιήθηκε η συναυλία.
Η έκρηξη κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα το τοπικό νοσοκομείο να κατακλυστεί από ασθενείς με τους γιατρούς να κάνουν έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις. Οι τοπικές αρχές είχαν μόλις προσφάτως αυξήσει τα μέτρα, αλλά δεν υπήρχε ακόμη απαίτηση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στα καταστήματα.
Το τελευταίο αυτό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον συγχρωτισμό πολιτών σε κλειστούς χώρους και τον ρόλο των αερολυμάτων και των μικροσταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα από την δυνατή σε ένταση ομιλία υπό την μορφή και του τραγουδιού.
Ο λαρυγγισμός (Jodeln) είναι μια τέχνη τραγουδιού, που ευδοκιμεί στην περιοχή των Άλπεων. Πρόκειται για πανάρχαια τεχνική που φτάνει στους προϊστορικούς χρόνους και εικάζεται ότι έχει τις ρίζες του στην κτηνοτροφία των Άλπεων.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν ήχους, με τους οποίους από την πεδιάδα κατεύθυναν τις αγελάδες τους που βοσκούσαν στα βουνά, μπορούσαν επίσης να συνεννοούνται μεταξύ τους στις απέναντι βουνοκορφές και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ή να πουν καλημέρα, συνοδευόμενοι από τον αντίλαλο, συνήθεια που μετατράπηκε και σε τραγούδι.
ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης
Πηγή: madata.gr