«Τον δρόμο χωρίς επιστροφή» φαίνεται ότι επέλεξε η Τουρκία, σε ότι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, απορρίπτοντας και το τελευταίο αμερικανικό τελεσίγραφο και την εναλλακτική αποδέσμευσης των F-35 και την έγκριση της πώλησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC-3, με προνομιακούς όρους για την Αγκυρα, αντί για τους S-400.
Την ώρα που ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε.Αποστολάκης, ταξίδευε για την Ουάσιγκτον για την έκτακτες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν, η Αγκυρα ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά ότι «Τίποτα δεν αλλάζει σε ότι αφορά μια απόφαση που εκπορεύεται από την εθνική κυριαρχία μας».
Τώρα, δύο είναι τα τινά: Ή οι S-400 είναι τέτοιο υπερόπλο, ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου που ξεπερνά σε στρατιωτικό βάρος ακόμα και την διπλή προμήθεια των F-35 και Patriot PAC-3, άρα, γενικώς η Ελλάδα θα έρθει σε στρατιωτικό αδιέξοδο (είναι γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά θα είναι «υπό κατάρριψη» αμέσως μετά την απογείωσή τους) ή η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δικό της εθνικό δρόμο, μακριά από τις δυτικές δομές ασφαλείας.
Και τα δύο ενδεχόμενα είναι συγκλονιστικά ως εξελίξεις και άκρως αρνητικά για μια Ελλάδα, όπου οι πολιτικές της ηγεσίας έχουν αποδείξει ανίκανες να επιλύσουν πολύ πιο απλά προβλήματα, πόσο μάλλον μία εξίσωση που μπορεί να οδηγήσει σε ατραπούς που έχουμε να διαβούμε από το 1922.
Πάντα σε συνδυασμό με την εσωτερική «κοινωνική εξάρθρωση» λόγω Μνημονίων, την παρακμή του πολιτικού προσωπικού, αλλά και τα ερωτήματα για την (πραγματική…) μαχητική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Μην ξεχνάμε ότι «λείπουν» πάνω από 25 δισ. ευρώ σε όπλα και εκπαίδευση από το επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας του 2009.
Από εδώ και πέρα, οι ελπίδες όλων εναπόκεινται στο τι είδους στήριξη θα παράσχουν οι ΗΠΑ.
Οπως αποκάλυψε η Κύρα Αδάμ σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της στο pronews.gr, σε ότι αφορά την στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στην Ελλάδα για να μπορέσει να ανθέξει την πίεση, τα εξής:
– Παροχή στρατιωτικών πληροφοριών προς την Ελλάδα με όλα τα μέσα (δορυφόροι, ραντάρ, SATCOM κλπ.)
– Επίσπευση παράδοσης ανταλλακτικών για την υποστήριξη και την αύξηση της διαθεσιμότητας των F-16, C-130, P-3 και των ραντάρ
– Η Ουάσιγκτον θα προσφέρει σε real time «την διάταξη μάχης» των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο.
Ανάλογα θα προσφέρει και το Ισραήλ.
Το θέμα είναι πόσο αρκούν αυτά απέναντι σε μία Τουρκία που εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, έχει δημογραφική έκρηξη, δεν φαίνεται να την «καίει» και τόσο πολύ η οικονομική πίεση που της ασκείται στις αγορές από τις ΗΠΑ, βασικά λόγω της ύπαρξης «άδηλων πόρων» (εμβάσματα δισεκατομμυρίων από το Κατάρ, τεράστια έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου με Ιράκ και Ιράν κλπ.)
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ, πιέζεται από Γερουσία και Κογκρέσο για να διατηρήσει «σκληρή» γραμμή απέναντι στη Τουρκία, αλλά ο Ν.Τραμπ δεν είναι τόσο «ζεστός» στο ενδεχόμενο «να τραβήξει το σχοινί».
Κάτι μας λέει ότι η Ελλάδα στο τέλος θα μείνει με τον «μουτζούρη στα χέρια»…
Πηγή: pronews.gr