Σύμφωνα με αποκαλύψεις Κινέζου δημοσιογράφου το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν, γνώριζε πάρα πολλά για τον ιό, πάρα πολύ νωρίς, αλλά δόθηκε σαφή εντολή να μην πει τίποτα, ενισχύοντας τη θεωρία πως το πιο πιθανό είναι ο ιός να προήλθε από το… ίδιο το εργαστήριο ή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κινέζος δημοσιογράφος Gao Yu, ο οποίος συνομίλησε με ερευνήτρια του ινστιτούτου δήλωσε: «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε την αλληλουχία γονιδίων και τα συναφή τεστ, ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει».
Οι πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία των γονιδίων δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι μια εβδομάδα αργότερα, αλλά αποσύρθηκαν απότομα.
Εντομεταξύ, ο ΠΟΥ στις 14 Ιανουαρίου υποστήριζε πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Την ημέρα που χαρτογραφήθηκε η γενετική πληροφορία, λέγεται ότι η Yanyi Wang, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, διέταξε το προσωπικό να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την ασθένεια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια έστειλε ένα μήνυμα στους υπαλλήλους, διατάσσοντάς τους να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο. Επίσης, όπως αναφέρεται, η Wang με το ηλεκτρονικό μήνυμα της προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες προκαλούσαν “γενικό πανικό”».
«Η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαιτεί κατηγορηματικά ότι οι δοκιμές, τα κλινικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα συμπεράσματα σχετικά με την επιδημία δεν θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ούτε θα αποκαλύπτονται σε οποιαδήποτε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων κυβερνητικών μέσων, ούτε θα αποκαλύπτονται στα συνεργαζόμενα ιδρύματα-εταίρους», έγραφε η Wang.
Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, μια ομάδα στη Σαγκάη δημοσίευσε μια ακολουθία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης αφού μελέτησε δείγματα από μολυσμένο ασθενή. Το εργαστήριο τους έκλεισε για «διόρθωση» δύο ημέρες αργότερα.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με έδρα 16 χλμ από την υπαίθρια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται από πολλούς πηγή προέλευσης της Covid-19, ανέπτυξε ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετά την εκδήλωση του SARS, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
Ήταν το πρώτο εργαστήριο στην Κίνα με στάτους P4 – που δηλώνει τα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας – και περιέχει τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία.
Άλλωστε αν ο ιός προήλθε «φυσικά» από… μυρμηγκοφάγους και νυχτερίδες, γιατί τέτοια μανία να μείνει κρυφός;
Πηγή: pronews.gr