Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνομαι ότι οι κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια γιατί η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες».
Πρόσθεσε, δε, ότι το πρωί της Πέμπτης μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Χαλκιδική ««για να αντιμετωπίσουμε το προβλημα (σ.σ. με την ηλεκτροδότηση) με κάποιο bypass, έπαιρνα εγώ ο ίδιος και ζητούσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη αλλά δεν υπήρχαν γιατί έχουν πάει σε Κρήτη και Ρόδο για να κρατηθούν τα νησιά».
«Το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι σε οριακή κατάσταση» επανέλαβε όσα είχε πει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι δίνεται μάχη «για να αποφύγουμε να μείνει η χώρα στο σκοτάδι».
Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «αστοχη» τη συμφωνία του 2015 που προέβλεπε η ΔΕΗ να πάει στο 50% της αγοράς έναντι μηδενικού οικονομικου ανταλλάγματος, κάνοντας λόγο στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου για «σουρεαλιστικό σκηνικό που έκανε τη ΔΕΗ να χάσει το 90% της αξίας της μετοχής της. Αυτό οδήγησε και τον ορκωτό ελεγκτή να πει ότι η ΔΕΗ είναι στο όριο της χρεοκοπίας».
«Η ΔΕΗ είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί τώρα να ιδωτικοποιήθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει» συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης συμπληρώνοντας ότι «αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότηες για την εταιρεία και τους εργαζόμενούς της».
Ερωτηθείς, τέλος, για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια απάντησε ότι «αν υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια η ΔΕΗ θα χάσει και άλλους πελάτες».
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης
Αφετηρία των εξελίξεων για τη ΔΕΗ αναμένεται να είναι η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Η σχετική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η Δευτέρα 15 Ιουλίου και όλα δείχνουν ότι κανένας από τους υποψήφιους επενδυτές δεν πρόκειται να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Έτσι, εκτός απροόπτου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφασης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.
Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της επιχείρησης.
Τα προεκλογικά πλάνα της κυβέρνησης της ΝΔ ήθελαν να προωθείται η σύσταση χαρτοφυλακίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από διαφορετική πηγή καυσίμου η καθεμία. Για παράδειγμα το κάθε «καλάθι» θα έχει σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και η κατανομή και πελατολογίου.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, άμεσες αναμένεται να είναι και οι παρεμβάσεις ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Βέβαια, ο μόνος σίγουρος δρόμος για την άντληση εσόδων είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά δεν αναπροσαρμόστηκαν την τελευταία τετραετία και πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης ζητούσε από τον προϊστάμενο υπουργό του Γιώργο Σταθάκη την επιβολή ρήτρας διοξειδίου άνθρακα από τον περασμένο Δεκέμβριο, εντούτοις το αίτημά του δεν γινόταν αποδεκτό.
Μαγικές «συνταγές» ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της δημόσιας εταιρείας δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τρέξει κανονικά η διαδικασία της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξεως των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), οι οποίες θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στη δημόσια επιχείρηση. Αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι. Στη μία, θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών και στη δεύτερη, με υπερήμερους λογαριασμούς άνω των 90 ημερών. Ενα σημαντικό μέρος της τελευταίας κατηγορίας θα περιλαμβάνει και οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, συμπληρώνουν πηγές. Τα προσδοκώμενα ποσά θα μπουν άμεσα στα ταμεία της εταιρείας η οποία αναμένεται να πάρει βαθιά οικονομική ανάσα.
Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10% η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος της απώλειας πελατών προκειμένου να ανοίξει η αγορά.
Η τρίτη φάση του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, μετά τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας και της πώλησης «πακέτων» μονάδων, θα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, προϋπόθεση για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή θα είναι η ανάκτηση σημαντικού μέρους της χαμένης υπεραξίας της δημόσιας εταιρείας. Ο επενδυτής που θα μπει θα αναλάβει να την τρέξει σε νέες δραστηριότητες, όπως η έξοδος σε ξένες αγορές, οι ΑΠΕ, η προμήθεια φυσικού αερίου και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.
Πηγή: f-news