Αποζημίωση-μαμούθ επιδίκασε πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας σε έναν ανήλικο που, λόγω ιατρικού λάθους κατά τον τοκετό, υπέστη «υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια» με αποτέλεσμα να προκληθεί σπαστική τετραπληγία.
Η δικαστική μάχη που έδιναν οι γονείς του παιδιού τα τελευταία 15 χρόνια τελικά δικαιώθηκε, καθώς οι υπαίτιοι αναγκάστηκαν να καταβάλουν στην οικογένεια ποσό ύψους 2.064.125 ευρώ – τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί για ιατρικό λάθος τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.
Φυσικά τα χρήματα δεν είναι σε θέση να απαλύνουν τον πόνο των γονέων, ωστόσο αποτελούν μία πρώτη δικαίωση για τον Γολγοθά που ανεβαίνει -και θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει- το παιδί τους.
Και αυτό γιατί ο 15χρονος Μ., από τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τον τοκετό, εμφανίζει αναπηρία της τάξεως του 85%. Ειδικότερα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο όνομά του, δεν έχει εκφραστικό λόγο, παρουσιάζει αδυναμία χρήσης των άνω άκρων και αυτόνομης καθιστής θέσης, εμφανίζει διαταραχή της όρασης και της ακοής, έχει δυσχέρεια στη σίτιση, επιληψία και, όπως είναι λογικό, βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τους γονείς του. Η δε κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν είναι αναστρέψιμη.
Ο δικαστικός αγώνας των γονιών του ξεκίνησε το 2008 όταν και κατέθεσαν αγωγή εις βάρος των υπαιτίων. Τελικά τον Μάρτιο του 2020 ο αγώνας τους δικαιώθηκε, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 1.069.300, η οποία μαζί με τους τόκους ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2.064.125 ευρώ.
«Νιώθουμε ηθική δικαίωση»
Ο πατέρας του παιδιού ανέφερε πως νιώθει μία ηθική δικαίωση για τον πολυετή αγώνα που έδωσε μαζί με τη γυναίκα του.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από την απόφαση. Στο παρελθόν είχαμε τεράστιες δυσκολίες και πιστεύαμε ότι θα είναι πολύ δύσκολα να καταφέρουμε να φθάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελικά τα καταφέραμε, αν και υπήρχαν πολλοί γιατροί που παραιτούνταν και δεν ήθελαν να γνωμοδοτήσουν. Τώρα νιώθουμε εν μέρει δικαιωμένοι που οι δικαστές είδαν την υπόθεση και κατάλαβαν ότι υπήρξε αμέλεια».
Ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, τη χαρακτήρισε σπουδαία και αυτό, όπως είπε, έγκειται όχι μόνο στο γεγονός ότι επιδικάστηκε η μεγαλύτερη αποζημίωση των τελευταίων 20 χρόνων για τετραπληγικό παιδί, αλλά και στο γεγονός ότι οι δικαστές δεν επηρεάστηκαν από τους ισχυρισμούς περί «οικονομικής κρίσης» και αναγνώρισαν ότι ένα παιδί που έχει περιέλθει σε αυτή την τραγική κατάσταση δικαιούται σημαντικής αποζημιώσεως για να συνεχίσει -όσο το δυνατόν καλύτερα- την υπόλοιπη ζωή του.
Ακολουθεί το διατακτικό της αποφάσεως:
ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει τη με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 331/2008 αγωγή.
ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους εναγομένους να καταβάλουν εις ολόκληρον έκαστος, στους ενάγοντες, υπό την ιδιότητά τους ως ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανήλικου υιού τους Μ. Σ., το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επομένη επίδοσης της αγωγής έως την εξόφληση.
ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως προηγούμενη διάταξή της για το ποσό των εξήντα χιλιάδων 60.000.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι οι εναγόμενοι υποχρεούνται να καταβάλουν εις ολόκληρον ο καθένας τους, στους ενάγοντες, υπό την προαναφερόμενη ιδιότητά τους, το ποσό των οχτακοσίων δεκαεννέα χιλιάδων τριακοσίων (819.300) ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής έως την εξόφληση όσον αφορά το ποσό των 775.200 ευρώ και από την επόμενη λήξης εκάστου μηνός όσον αφορά το ποσό των 44.100 ευρώ, διαιρούμενο σε 900 ευρώ/μηνιαίως.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τους εναγόμενους στην πληρωμή μέρους των δικαστικών εξόδων των εναγόντων, το ύψος των οποίων ορίζει στο ποσό των τριάντα ενός χιλιάδων οχτακόσιων ενενήντα (31.890) ευρώ.
Πηγή: zougla.gr