Ακούμε στη Θεία Λειτουργία κάθε φορά την εκφώνηση του λειτουργού «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και στη συνέχεια «άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ» που ψάλλει ο χορός.
Ποια είναι όμως η ιστορία, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, που καθιέρωσε αυτούς τους ιερούς λόγους;
Όταν ο Θεός δημιούργησε τους Αγγέλους, τους έδωσε απόλυτη ελεύθερη γνώμη. Έπρεπε όμως να αποδείξουν ότι ήταν άξιοι της τιμής με την οποία τους κόσμησε. Γι’ αυτό δοκιμάστηκε η πίστη τους.
Κάποτε ένας απ’ αυτούς, “ο Εωσφόρος”, που ήταν ο πρώτος όλων των αγγελικών Ταγμάτων, ο ωραιότερος, δυνατότερος και λαμπρότερος, υπερηφανεύθηκε και πίστεψε ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον Θεό και να στήσει τον θρόνου του υπεράνω του Θεού. Αυτό ήταν το αμάρτημά του. Υπερηφανεύθηκε! Επαναστάτησε εναντίον του Θεού και μαζί του παρέσυρε μεγάλο αριθμό αγγέλων, που με την πτώση τους μετατράπηκαν από φωτεινούς αγγέλους σε σκοτεινούς και από αγίους σε πονηρούς.
Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα του ουρανού όταν έπεφταν ένας – ένας οι σκοτεινοί και πονηροί άγγελοι από το σχισμένο ουρανό, οι μετενομαζόμενοι δαίμονες, και ενώ ήταν συγκεντρωμένα όλα τα επουράνια Τάγματα, στάθηκε στο κέντρο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και αναφώνησε:
«Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού»
(=Σταθείτε γερά, σταθείτε με σεβασμό στο Θεό)
Τότε αμέσως οι φωτεινοί – άγιοι Άγγελοι στάθηκαν πιστοί προς τον Θεό.
Δεν ακολούθησαν την πονηρά σκέψη του Εωσφόρου και άρχισαν να ψάλλουν:
«Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Σου».
Ομολόγησαν την εξουσία και τη δύναμη του Θεού Πατρός και σταθεροποιήθηκαν στη διακονία Του πλησίον Του.
Αυτόν τον θρίαμβο των αγαθών πνευμάτων με πρωτοστάτη τον αρχάγγελο Μιχαήλ, πανηγυρίζομε στις 8 Νοεμβρίου.
Διαβάζουμε γι’ αυτό στην Αγ. Γραφή…
Σε επιβεβαίωση της πτώσης του Εωσφόρου, λέει στην Π. Διαθήκη: “πῶς ἐξέπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ὁ ἑωσφόρος ὁ πρωΐ ἀνατέλλων; συνετρίβη εἰς τὴν γῆν ὁ ἀποστέλλων πρὸς πάντα τὰ ἔθνη.” (Ησαΐας 14, 12)
Μα και ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε στην Κ. Διαθήκη: “Είδον τον σατανά ως αστραπή εκ του ουρανού πεσόντα” (Λουκ. 10, 18).
Το «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου…» στην Θ. Λειτουργία
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η φράση «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» χρησιμοποιείται στη Θεία Λειτουργία ακριβώς πριν την Αγία Αναφορά ώστε να αφυπνίσει τους πιστούς χριστιανούς και να σταθούν μετά φόβου (δηλαδή με σεβασμό) και με καλή συμπεριφορά μέσα στη Θεία Λειτουργία.
Κάθε φορά επομένως, που θα ακούμε στη Θεία Λειτουργία το «στώμεν καλώς» του Αρχαγγέλου να αναλογιζόμαστε πόσο στεκόμαστε καλά και σταθερά κοντά στο Θεό και ποιά τιμωρία χωρίς έλεος μας αναμένει, αν με τους εγωισμούς αρπάζουμε την εξουσία από το Θεό, αν με τους σαρκικούς και πονηρούς λογισμούς διακόπτουμε την κοινωνία με το Θεό και αν με τις άδικες πράξεις παραδίνουμε τους εαυτούς μας στη δικαιοσύνη του Θεού.
Γιατί γιορτάζει ο Σταμάτης και η Σταματία των Αρχαγγέλων;
Επειδή με αυτή του την κραυγή ο αρχάγγελος Μιχαήλ επανέφερε στην τάξη τα τάγματα των αγγέλων και σταμάτησε την κάθοδο και την πτώση τους, γι’αυτό προς τιμήν αυτού του «σταματήματος» που επιτελέστηκε με τη φράση «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» προήλθε και το όνομα «Σταμάτης» και το όνομα «Σταματίνα» ή «Σταματία».
Πηγή: anthologioxr