Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης «προβλέπει» πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Την άποψη ότι πιθανότατα μέχρι τις 20 Μαΐου θα σημειωθεί δραματική μείωση κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία, ακόμη και η εξάλειψη του κοροναϊού SARS–COV-2 εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και οικονομολόγος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Την θέση αυτή έλαβε ο καθηγητής λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση, όπως εξήγησε, ότι ο αριθμός θανάτων, κρουσμάτων να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Ατσαλάκης δήλωσε ότι εκτιμά πως θα σημειωθεί η κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω κοροναϊού SARS-COV-2 στις 10 Απριλίου.

Δεδομένα:

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα εντοπίζεται μια σιγμοειδή καμπύλη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κοροναϊού SARS-COV-2 (δείτε στο διάγραμμα παρακάτω), ο χρόνος στον οποίο η εξάπλωση του ιού θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν ο πολλαπλασιασμός είναι εκθετικός, καταστάσεις στις οποίες μια μονάδα γεννάει μια άλλη, το συνολικό πρότυπο ανάπτυξης της ασθένειας είναι συμμετρικό.

Αυτή η συμμετρία που εμφανίζεται στις σιγμοειδείς καμπύλες επιτρέπει την ικανότητα πρόβλεψης. Όπως αποσαφηνίζει ο καθηγητής, όταν φθάσουμε στο μισό της διαδικασίας, ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το άλλο μισό. Συγκεκριμένα, η συμμετρία της λογιστικής συνάρτησης έχει αποδειχθεί μαθηματικά αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή και διαισθητικά/ διαγραμματικά.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τα μέσα του Μαΐου, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά ή και εξαλειφθεί στην καλύτερη περίπτωση και πιθανότατα η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία σχετική χαλάρωση των μέτρων.

Για την ταχύτερη επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων ο κ. Ατσαλάκης συνιστά στους πολίτες τη τήρηση των μέτρων, εξηγώντας για παράδειγμα ότι, εάν την ημέρα του υπολογισμού των διαγραμμάτων (29/3), τα νέα κρούσματα ήταν περίπου 70 αντί των 95 που κατεγράφησαν, θα είχαμε όλοι κερδίσει 4-5 ημέρες στην παραπάνω πορεία και 25 λιγότερους ασθενείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τον καθηγητή μία ασθένεια αρχίζει να υποχωρεί πολύ προτού τελειοποιηθεί και διαδοθεί η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή, χάρη στη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή θα βγουν αληθινές, όπως τόνισε,εφόσον δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο, για παράδειγμα μια μαζική έξοδο εκδρομέων το Πάσχα!

Πηγή: ekriti.gr