Αμερικανικές εταιρείες καταργούσαν τον Μάρτιο θέσεις εργασίας με ρυθμό χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία, και τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργία αναμένεται να επαληθεύσουν πως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ σε κρίση.
Ο αριθμός των νέων ανέργων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 2,8 και τα 5 εκατομμύρια, κατά αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας.
Την περασμένη εβδομάδα οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ πύκνωσαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου.
Κρίση ξανά
Η αισιοδοξία σβήνει στον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία σχεδόν, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αναπνεύσει έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.
Μάλιστα αυτά τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, σταματούν τη 12η Μαρτίου, δηλαδή προτού ληφθούν τα μέτρα μαζικού περιορισμού του πληθυσμού. Τον Απρίλιο ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί «κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον», προεξοφλεί ο Ίαν Σέπαρντσον της εταιρείας Pantheon Macroeconomics.
Τον περασμένο μήνα, στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία ανεργίας αποκάλυψαν πως μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, οι πρώτες που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να καταργούν θέσεις εργασίας. Ειδικά αυτές με λιγότερους από 20 μισθωτούς, στις οποίες καταργήθηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν.
Οι εταιρείες με πάνω από 50 θέσεις εργασίας αντίθετα συνέχιζαν να δημιουργούν θέσεις.
Αλλά «η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε κύμα απολύσεων χωρίς προηγούμενο από τους αμερικανούς εργοδότες», τονίζουν αναλυτές της Oxford Economics.
Η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά, με 291.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο αριθμό σχεδόν την τελευταία πενταετία.
Αλλά η πανδημία άλλαξε άρδην την κατάσταση, τραβώντας χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα. Τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, σε διάφορους βαθμούς, που επιβλήθηκαν από αμερικανικές πολιτείες υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους.
Οι τομείς με την μεγαλύτερη καταστροφή
Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας (–37.000). Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (–16.000).
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ολοένα πιο ανήσυχο, έκλεισε με πτώση χθες.
Τα ιστορικά αυτά δεδομένα όμως ενδέχεται να μην είναι απλά παρά η πρόγευση αυτού που περιμένει τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όπως τονίζουν οικονομολόγοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Ουσιαστικά τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν την περίοδο προτού αρχίσει η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, εξηγούν.
Στο 4% η ανεργία
Το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, αναμένεται να φθάσει κατά τους αναλυτές στο 4%, ενώ είχε πέσει τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πεντηκονταετίας (3,5%).
Όμως «τα 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη υποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πιθανόν φθάσει ήδη το 5,5%», τόνισε η Τζάνετ Γέλεν, η πρώην πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το Brookings Institution.
Αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη
Η έκθεση που αναμένεται αύριο δεν θα καταγράψει τέτοια άνοδο, αφού εκπονείται «με πρότερα δεδομένα», πάντως «σίγουρα η ανεργία θα αυξηθεί πολύ», πρόσθεσε η Γέλεν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες προειδοποιεί ότι η χώρα του θα βιώσει «πολύ οδυνηρές» εβδομάδες αυτόν τον μήνα.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έχει εξάλλου σημειώσει πως η κορύφωση της πανδημίας εκεί ενδέχεται να καταγραφεί στα τέλη Απριλίου.
Η καμπύλη της ανεργίας ενδέχεται έτσι να συνεχίσει την εκθετική άνοδό της. Τον Απρίλιο, οι ειδικοί της Oxford Economics προβλέπουν ότι ανεργία θα φθάσει «περί το 12%» και οι απώλειες θέσεων εργασίας «ενδέχεται είναι πάνω από 20 εκατομμύρια». Προσθέτουν ότι η ανεπάρκεια θέσεων εργασίας ενδέχεται να συνεχιστεί ως το 2021 τουλάχιστον.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ ως το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) εξαιτίας της πανδημίας, ενώ πάνω από 215.000 μολύνθηκαν, δείχνουν δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Πηγή: kontranews.gr