Η Ισπανία γίνεται, μετά την Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που “πληρώνει” πολύ ακριβά την καθυστερημένη αντίδρασή της στο ζήτημα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με τον απολογισμό να είναι κάθε μέρα και πιο βαρύς, η κυβέρνηση Σάντεθ αποφάσισε να παρατείνει την καραντίνα έως τις 12 Απριλίου.
Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η Βουλή στην Ισπανία αποφάσισε τα ξημερώματα να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ακόμα ημέρες έως τις 12 Απριλίου.
Το Κοινοβούλιο τελικά ψήφισε υπέρ της παράτασης των έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο των οποίων οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για αγορά την τροφίμων και φαρμάκων και για δουλειά.
Πλειοψηφία 321 βουλευτών τάχθηκε υπέρ της παράτασης, ενώ 28 απείχαν. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, στήριξε τα μέτρα.
«Δεν είναι εύκολο να παρατείνεις την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη Βουλή. «Είμαι πεπεισμένος ότι η μοναδική αποτελεσματική επιλογή απέναντι στον κορονοϊό είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση».
Στην Ισπανία ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε χθες αυτόν της Κίνας αφού μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν 738 νέοι θάνατοι φθάνοντας συνολικά τους 3.434. Η Ισπανία έχει τώρα τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, μετά τους 6.820 νεκρούς στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα, έχουν παραγγελθεί μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ στην Κίνα αξίας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επίσης στραφεί στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.
Τα… χαλασμένα τεστ
Τα πολυδιαφημισμένα ταχέα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, πάντως, τα οποία η Ισπανία παρέλαβε τις τελευταίες ημέρες από την Κίνα, δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων των μεγάλων ισπανικών νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση παρήγγειλε τα τεστ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υπολογίσει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα.
Τα τεστ, που έχουν κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Bioeasy, με έδρα το Σεντζέν, διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, την στιγμή που έπρεπε να υπερβαίνει το 80%.
Με αυτό το επίπεδο αξιοπιστίας, αυτά τα διαγνωστικά τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δήλωσε ένας από τους αναλυτές που τα εξέτασαν.
Οι ειδικοί που αξιολόγησαν τα κινεζικά ταχέα διαγνωστικά τεστ αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η χρησιμοποίηση των διαγνωστικών μεθόδων που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα και κοινοποίησαν την απόφαση στις υγειονομικές αρχές της χώρας, ανάμεσά τους και το Ινστιτιούτο Υγείας Κάρλος Γ΄, που αναφέρεται στο υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.
Η ισπανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε τα κινεζικά ταχέα τεστ για να δοθεί η δυνατότητα ακριβέστερου υπολογισμού της εξάπλωσης της Covid-19 στην Ισπανία και για την εφαρμογή μίας εκστρατείας επέκτασης των διαγνωστικών ελέγχων στο κατά το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει δυνατός ο εντοπισμός μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων, η απομόνωσή τους, η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σε μία προσπάθεια ελέγχου της ταχύτατα διασπειρόμενης επιδημίας. Με ένα τεστ ακρίβειας στο 30%, αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αποφάνθηκαν οι ειδικοί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr