«Καμία έκπληξη» δεν πρέπει να έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο της Κίνας και στις τάξεις των βιολόγων το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19. Ούτε ο τρόπος μετάδοσής του, ούτε η απαρχή του ξεσπάσματος, ούτε και οι θανατηφόρες του συνέπειες, έστω για το μικρό αυτό ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν.
Κι αυτό διότι μια επιστημονική μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας του Ουχάν, δηλαδή της «πρωτεύουσας» του κορωνοϊού, σχεδόν έναν χρόνο πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, προβλέπει με ακρίβεια τις λεπτομέρειες αυτής της νέας νόσου, ενώ καλεί τον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο να λάβει τα μέτρα του προκειμένου να αποφευχθεί η πανδημία!
Όμως πιθανότατα η συγκεκριμένη αξιόπιστη και δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη -υπό καθεστώς μάλιστα ελεύθερης διάδοσης και αναπαραγωγής της- είτε αγνοήθηκε από τους ιθύνοντες, πρωτίστως στην Κίνα, όπου έγινε και το πρώτο ξέσπασμα, είτε… λογοκρίθηκε (!), με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πανδημία και να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
«Γενικά θεωρείται ότι ο ιός CoV που προκαλείται από τις νυχτερίδες θα επανέλθει και θα προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημίας. Με αυτό το δεδομένο, η Κίνα είναι μια πιθανή εστία. Η πρόκληση είναι να προβλεφθεί το πότε και το πού, έτσι ώστε να γίνει το καλύτερο για να αποτραπούν τέτοιες επιδημίες» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, που εκπονήθηκε το 2018 και δημοσιεύτηκε τελικά σε επιστημονικό περιοδικό στις 2 Μαρτίου του 2019, δηλαδή δέκα μήνες πριν από την ανακοίνωση της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο ιός θα ξεσπάσει λόγω των νυχτερίδων. Όπως αναφέρουν, «είναι πολύ πιθανό οι μελλοντικοί SARS -ή MERS-, όπως το ξέσπασμα των κορωνοϊών, να προέρχονται από τις νυχτερίδες και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αυτό να συμβεί στην Κίνα. Έτσι η έρευνα για τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες αποτελεί ένα επείγον ζήτημα ώστε να εντοπιστούν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που θα βοηθήσουν στο να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες αυτών των μελλοντικών επιδημιών στην Κίνα».
Σύμφωνα με την υπόθεση της μελέτης, αφού οι νυχτερίδες ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταφέρουν θανατηφόρους ιούς από το ένα μέρος στο άλλο. Κι επειδή οι νυχτερίδες είναι θηλαστικά, τελικά θα μεταφέρουν αυτούς τους θανατηφόρους ιούς στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές επίσης προέβλεψαν το πώς θα συμβεί η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους. Όπως αναφέρουν, «η κινεζική διατροφική κουλτούρα θεωρεί ότι τα σφαγμένα ζώα είναι πιο θρεπτικά και αυτή η πεποίθηση μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού».
«Αν οι επιστήμονες το γνώριζαν αυτό, δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να προειδοποιήσουν τον κόσμο και, εάν το έκαναν, μήπως κάποιος τους σταμάτησε; Τελικά το πραγματικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι αν ο κόσμος πρέπει να τιμωρεί χώρες που λογοκρίνουν πληροφορίες για πιθανά ξεσπάσματα επιδημιών νέων θανατηφόρων παθογόνων.
»Ίσως η πρόβλεψη για την επόμενη επιδημία να έχει ήδη δημοσιευτεί, απλώς δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε ή να την πάρουμε στα σοβαρά» είναι το συμπέρασμα που προκύπτει…
Πηγή: zougla.gr