Η πλεονεκτική θέση των φτωχών απέναντι στους πλουσίους

Ο άσημος και φτωχός αδερφός ας καυχιέται, γιατί ο Θεός θα τον ανεβάσει ψηλά.

Επίσης κι ο πλούσιος ας είναι ταπεινός, ξέροντας ότι θα μαραθεί σαν το λουλούδι.

Όπως με την ανατολή του ήλιου έρχεται ο λίβας και ξεραίνει το χορτάρι, ρίχνει τον ανθό του και καταστρέφει την ομορφιά του, έτσι και ο πλούσιος θα αφανιστεί μέσα στις επιχειρήσεις του.

Μετάφραση: Επιστολή Ιακώβου (1,9 – 1,11)

Σχόλιο:

Εδώ ο Άγιος και Δίκαιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, μας μιλάει για το πλεονέκτημα που έχει ο φτωχός, απέναντι στους πλουσίους, και λέει συγκεκριμένα στο φτωχό, να αισθάνεται υπερήφανος για την κατάσταση του, καθώς ο Θεός θα τον ανεβάσει ψηλά. Ενώ στον πλούσιο του λέει να νιώσει ταπεινός, ξέροντας ότι θα μαραθεί σαν το λουλούδι.

Εδώ μας θυμίζει και αυτό που είπε ο Κύριος:

«Σας βεβαιώνω πως δύσκολα θα μπει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού. Και σας το επαναλαμβάνω: Είναι ευκολότερο να περάσει καμήλα από βελονότρυπα, παρά να μπει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού». (Ματθ. 19,23 – 19,24)

Ο πλούτος λοιπόν, είναι ένα βαρύ φορτίο, και όπως μας λένε και οι πατέρες της Εκκλησίας, αν ο πλούσιος δεν το χρησιμοποιήσει σωστά, βοηθώντας δηλαδή τον πλησίον του, μόνος του καταδικάζει τον εαυτό του.

Αρχικό Κείμενο:

καυχάσθω δὲ ὁ ἀδελφὸς ὁ ταπεινὸς ἐν τῷ ὕψει αὐτοῦ,

ὁ δὲ πλούσιος ἐν τῇ ταπεινώσει αὐτοῦ, ὅτι ὡς ἄνθος χόρτου παρελεύσεται.

ἀνέτειλε γὰρ ὁ ἥλιος σὺν τῷ καύσωνι καὶ ἐξήρανε τὸν χόρτον, καὶ τὸ ἄνθος αὐτοῦ ἐξέπεσε, καὶ ἡ εὐπρέπεια τοῦ προσώπου αὐτοῦ ἀπώλετο. οὕτω καὶ ὁ πλούσιος ἐν ταῖς πορείαις αὐτοῦ μαρανθήσεται.

Επιστολή Ιακώβου (1,9 – 1,11)