Τότε μερικοί γραμματείς και Φαρισαίοι του είπαν:
«Διδάσκαλε, θέλουμε ν’ αποδείξεις μ’ ένα θαυματουργικό σημάδι την αποστολή σου».
Αυτός τους αποκρίθηκε:
«Μια γενιά πονηρή και άπιστη ζητάει να δει θαυματουργικό σημάδι! Άλλο σημάδι όμως δε θα της δοθεί, παρά μόνον εκείνο του προφήτη Ιωνά.
Όπως δηλαδή ο προφήτης Ιωνάς ήταν τρεις μέρες και τρεις νύχτες στην κοιλιά του κήτους, έτσι θα είναι κι ο Υιός του Ανθρώπου μέσα στη γη τρεις μέρες και τρεις νύχτες.
Χάρτης της Μεσοποταμίας την εποχή των Πατριαρχών
Οι κάτοικοι της Νινευή θ’ αναστηθούν στην τελική κρίση μαζί με τη γενιά αυτή και θα την κατηγορήσουν, γιατί εκείνοι μετανόησαν όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιωνά· κι όμως εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος από τον Ιωνά.
Η βασίλισσα του Νότου θ’ αναστηθεί στην τελική κρίση μαζί με τη γενιά αυτή και θα την κατηγορήσει, γιατί εκείνη ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου ν’ ακούσει τη σοφία του Σολομώντα· κι όμως εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος από το Σολομώντα».
Σε μετάφραση από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (12,38 – 12,42)
Σχολιασμός:
Ως γνωστόν η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη συμβολισμούς και προφητείες, και έτσι ο Κύριος τους ανέφερε το παράδειγμα του προφήτη Ιωνά, ο οποίος βρέθηκε μέσα στην κοιλιά του κήτους επί τρεις ημέρες, αυτό αποτελεί τον κατ΄ εξοχήν τύπο της τριημέρου Ταφής και της Αναστάσεως του Χριστού.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που αξίζει να αναφέρουμε, είναι εκεί που λέει ο Χριστός για του κατοίκους της Νινευή, όπου όταν έρθει η μέρα της ανάστασης των ανθρώπων για να κριθούν, οι κάτοικοι της Νινευή μαζί με τη γενιά αυτή θα την κατηγορήσουν, καθώς εκείνοι μετανόησαν όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιωνά, ενώ τώρα λέει στο δικό μου Κήρυγμα, που εγώ είμαι μεγαλύτερος από τον Ιωνά εσείς δεν πιστεύσατε.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, στην υμνολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρουσιάζει τη στάση του σώματος του προφήτη Ιωνά ενώ βρισκόταν μέσα στην κοιλία του κήτους, πάντως, στο βιβλίο δεν δίνει στοιχεία, μας λέει λοιπόν, πως στα σπλάχνα του κήτους, απλώνει τα χέρια του και σχηματίζει το σημείο του Σταυρού και γι΄αυτό το λόγο ψάλλει: «Τὸν τύπον τοῦ θεῖου Σταυροῦ Ἰωνᾶς, ἐν κοιλίᾳ τοῦ κήτους, τεταμέναις παλάμαις προδιεχάραξε» (στ’ ωδής όρθρου Κυριακής της Σταυρο-προσκυνήσεως).
Αρχικό Κείμενο:
Τότε ἀπεκρίθησάν τινες τῶν γραμματέων καὶ Φαρισαίων λέγοντες· διδάσκαλε, θέλομεν ἀπὸ σοῦ σημεῖον ἰδεῖν.
ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτοῖς· γενεὰ πονηρὰ καὶ μοιχαλὶς σημεῖον ἐπιζητεῖ, καὶ σημεῖον οὐ δοθήσεται αὐτῇ εἰμὴ τὸ σημεῖον Ἰωνᾶ τοῦ προφήτου.
ὥσπερ γὰρ ἐγένετο Ἰωνᾶς ὁ προφήτης ἐν τῇ κοιλίᾳ τοῦ κήτους τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας, οὕτως ἔσται καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ καρδίᾳ τῆς γῆς τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας.
ἄνδρες Νινευῖται ἀναστήσονται ἐν τῇ κρίσει μετὰ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ κατακρινοῦσιν αὐτήν, ὅτι μετενόησαν εἰς τὸ κήρυγμα Ἰωνᾶ, καὶ ἰδοὺ πλεῖον Ἰωνᾶ ὧδε.
βασίλισσα νότου ἐγερθήσεται ἐν τῇ κρίσει μετὰ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ κατακρινεῖ αὐτήν, ὅτι ἦλθεν ἐκ τῶν περάτων τῆς γῆς ἀκοῦσαι τὴν σοφίαν Σολομῶνος, καὶ ἰδοὺ πλεῖον Σολομῶνος ὧδε.
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (12,38 – 12,42)