Τουρκικό ΜΜΕ: “Πώς θα προστατευτούν οι S-400 σε περίπτωση πολέμου – Ποιους θα έχουμε αντιπάλους” (πίνακες)
Η Αγκυρα προμηθεύεται από την Ρωσία και αντιεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των S-400, όπως το ίδιο βέβαια είχε πράξει και η Ελλάδα με την προμήθεια των συστημάτων Tor-Μ1 που προστατεύουν τους S-300PMU1 στην Κρήτη.
Με τίτλο “πως θα προστατευτούν οι S-400 σε περίπτωση πολέμου” αναλυτής του τουρκικού ΥΠΑΜ, σημειώνει ότι υποψήφια, είναι τα ρωσικά α/α συστήματα μικρού βεληνεκούς Pantsir S2, Tor-M2 και Buk-Μ3 (μεσαίου βεληνεκούς).
Το δημοσίευμα είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τις μελλοντικές τουρκικές κινήσεις (αν δεν έχουν ήδη γίνει) καθώς ομολογεί πως υπάρχει ένα διάστημα περίπου 2 ετών μέσα στο οποίο η Τουρκία θα πρέπει να βρει λύση από το εξωτερικό για την προστασία των S-400.
Υποψήφια προς τουρκική αγορά, είναι τα ρωσικά α/α συστήματα Pantsir, Tor, Buk.
Ας δούμε αναλυτικά τι λέει:
“Η Τουρκία έψαχνε για αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και αυτό πλέον λύθηκε.
Πλέον ανοίγει ένα άλλο θέμα, πως οι πυροβολαρχίες των S-400 θα προσατευτούν.
Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου” αναφέρει ο Hakan Kılıç ο οποίος τονίζει:
“Πράγματι οι S-400 έρχονται και θα αφιχθούν στην αεροπορική βάση Akıncı στην Αγκυρα. Το που θα τοποθετηθεί μετά το σύστημα δεν έχει γίνει γνωστό.
Ομως πλέον υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα, του πως αυτό θα προστατευτεί.
Οι S-400 είναι γνωστοί ως ένα σύστημα που καταρρίπτει μαχητικά σε πολύ μεγάλο ύψος με το όριο να είναι 30 χλμ.
Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων ακόμη και μαχητικών λειτουργούν σε πολύ χαμηλά ύψη.
Γι αυτό οι S-400 μπορεί να γίνουν ευάλωτοι.
Για παράδειγμα ας δούμε τις επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στην Συρία. Να θυμηθούμε τι έγινε κατά την διάρκεια της επιχείρησης μας, του “Αττίλα” στην Κύπρο.
Τότε τα μαχητικά μας “ακουμπούσαν” σχεδόν τη θάλασσα.
Με άλλα λόγια όλες οι αεροπορικές απειλές από μαχητικά, πυραύλους αντι-ραντάρ, πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα προέρχονται από χαμηλά ύψη. Ακόμη και κατασκοπευτικά αεροσκάφη όπως SR-71, U-2, RQ-4 Global Hawk (όπως αυτό που έπεσε στο Ιράν) επιχειρούν σε χαμηλά ύψη.
Για παράδειγμα τα μαχητικά μας πετούσαν στην ανατολική Μεσόγειο το 1974 , οι πύραυλοι Tomahawk που βομβάρδιζαν στον Πόλεμο του Κόλπου ή ακόμη και στην Συρία, ο εθνικός μας πύραυός κρουζ SOM, όλα αυτά “γλύφουν” σχεδόν το έδαφος ή τη θάλασσα σε 20-30 μέτρα.
Βέβαια τα αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς όπως οι S-400 μπορούν να κλειδώσουν μαχητικά σε απόσταση 250 χλμ.
Για το λόγο αυτό οι S-400 στην Ρωσία ή το σύστημα THAAD στις ΗΠA παρέχουν προστασία σε μεγάλα ύψη ενώ άλλα αντιαεροπορικά συστήματα παρέχουν προστασία σε χαμηλά και μεσαία ύψη.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί για την προστασία των S-400 το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir, Tor-M2, BUK, Tunguska ενώ η Τουρκία διαθέτει κάτι Rapier και Hawk.
Βέβαια τα αντιαεροπορικά μας συστήματα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα έχει μπει σε μαζική παραγωγή το σύστημα Korkut και το σύστημα Hisar-A και Hisar-O.
Τα συστήματα αυτά μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε χαμηλά ύψη όπως πυραύλους κρουζ. Υπάρχει φυσικά θέμα ενοποίησης του αντιαεροπορικού συστήματος.
Ομως πρέπει να προσέξουμε κάτι. Οι S-400 είναι πολύ αποτελεσματικοί εναντίον πυραύλων κρουζ σε ” flat area” όπως πάνω από τη θάλασσα ή στη πεδιάδα sto Iκόνιο λειτουργώντας πολύ πέρα από την εμβέλεια των Hisar.
Στην πραγματικότητα καταρρίπτουν με απλό τρόπο τους πυραύλους κρουζ και δεν χρειάζονται “maneuverability”.
Αλλά σκεφτείτε τι θα απαιτηθεί για μια ολόκληρη πόλη και τι θα χρειαστεί για κάλυψη της σε 360 μοίρες. Μιλάμε για μια απειλή η οποία δεν γνωρίζουμε από που θα έρθει και πιθανότατα θα επιχειρεί σε χαμηλό ύψος.
Πρέπει να τονίσω πως τα συστήματα Hisar βρίσκονται στην διαδικασία δοκιμών και θα μπουν σε μαζική παραγωγή σε 1-2 χρόνια” καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής.
Να σημειωθεί, πως τα προγράμματα HİSAR έχουν σχεδιαστεί για την κάλυψη των αντιαεροπορικών απαιτήσεων χαμηλού και μεσαίου υψόμετρου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το σύστημα που αναπτύσσεται σε δύο εκδόσεις, το HISAR-O για μέσα ύψη έχει εμβέλεια 25 χλμ. και μέγιστο ύψος εμπλοκής 15.000 μέτρα και το HISAR-A για μικρότερες αποστάσεις με εμβέλεια 15 χλμ. και ύψος εμπλοκής 5.000 μέτρων.
Οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η Αγκυρα
Τα υποψήφια προς αγορά α/α ρωσικά συστήματα
Πηγή: pronews.gr