Η κατοικία της Παναγίας, στην Έφεσο, μια μυστηριακή, υπέρλαμπρη μικροσκοπική μονή, μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο της ξακουστής ελληνικής πόλης του παρελθόντος.
Στον χώρο αυτόν πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος, σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι που έχτισε ο Άγιος Ιωάννης. Ένα σπίτι που σήμερα αποτελεί μονή των καθολικών αλλά και των μουσουλμάνων, καθώς το Κοράνι αποδέχεται την αγιότητα του προσώπου της Παναγίας.
Η οικία της Παναγίας ανακαλύφθηκε και αναγνωρίστηκε ουσιαστικά (αν και όχι τυπικά, από το Βατικανό) τον 19ο αιώνα, μετά τα οράματα μιας Γερμανίδας μοναχής, που υπέδειξαν τον συγκεκριμένο χώρο. Η Άννα Κατερίνα Έμμεριχ πιστεύεται ότι έβλεπε εικόνες από τη ζωή της Παναγίας και μεταξύ αυτών περιέγραψε την τελευταία της κατοικία, χωρίς η ίδια να έχει πάει ποτέ στην Έφεσο. Η ακρίβεια των περιγραφών της οδήγησε ιερωμένους να ταξιδέψουν στα νότια παράλια της Τουρκίας και εκεί να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο σπίτι.
Η αναγνώριση του συγκεκριμένου οικήματος ως η οικία όπου έζησε η Παναγία συνάδει και με την προφορική παράδοση των ορθόδοξων χριστιανών του κοντινού χωριού Κιρκιντζέ (απόγονοι των πρώτων Εφέσιων χριστιανών που εκδιώχθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή) οι οποίοι είχαν ονομάσει τον χώρο Παναγία Καπουλού.
Από τότε χιλιάδες πιστοί του Χριστιανισμού και του Ισλάμ προσέρχονται να προσκυνήσουν, πολλές φορές έχουν αναφερθεί «θαύματα» στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ στις 15 Αυγούστου, κατά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, συμβαίνει το σπάνιο φαινόμενο να συνυπάρχουν σε κοινή λειτουργία ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι! Τη μονή έχουν επισκεφτεί Πάπες, με τελευταία επίσκεψη αυτή του Πάπα Βενέδικτου του 16ου το 2006. Μια ενέργεια που «πιστοποίησε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεράστιας σημασίας ιστορικότητα του χώρου.
Ο χώρος αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο, ιδιαίτερα προσεγμένο και φυλασσόμενο διαρκώς από την τουρκική αστυνομία:
Πηγή: ekklisiaonline.gr, zoogla.gr