Έφυγε από τη ζωή η Σιμόνα Βιρτζίλι, σύζυγος του Μανώλη Καντάρη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί έξω από το σπίτι του στην Αθήνα για μια κάμερα.
Η Σιμόνα Βιρτζίλι, πνευμονολόγος – φυματιολόγος/εντατικολόγος, διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της στην Ηλεία.
Η Σιμόνα Βιρτζίλι ήταν η χήρα του Μανώλη Καντάρη, που τον Μάιο του 2011 δολοφονήθηκε κάτω από το σπίτι του στην Αθήνα, λίγο πριν η οικογένεια πάει στο μαιευτήριο.
Σύμφωνα με το ilialive, η Σιμόνα Βιρτζίλι το τελευταίο διάστημα έδωσε μια άνιση μάχη με τον καρκίνο και το τελευταίο διάστημα είχε επιστρέψει στον Πύργο για να βρίσκεται κοντά στη μητέρα της, μαζί με τα παιδιά της.
Η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη
Το ilialive υπενθυμίζει το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινή γνώμη τον Μάιο του 2011, όταν ο σύζυγος της Σιμόνας Βιρτζίλι έπεφτε νεκρός κάτω από το σπίτι του, λίγο πριν έρθει στον κόσμο το παιδί του. Ήταν ξημερώματα, περίπου στις 5 το πρωί όταν ο Μανώλης και η Σιμόνα ετοιμάζονταν να φύγουν από το σπίτι τους στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Φυλής για το μαιευτήριο. Ο Μανώλης πήγε να φέρει το αυτοκίνητο τους από το πάρκινγκ για να φύγουν μαζί με τι Σιμόνα και τη μητέρα της Σιμόνα, Τριανταφυλλιά Νικολοπούλου – Βιρτζίλι. Στο δρόμο δύο Αφγανοί και ένας Πακιστανός, επιτέθηκαν στο Μανώλη με σκοπό να τον ληστέψουν και να του αποσπάσουν μια βιντεοκάμερα που είχε μαζί του. Τον μαχαίρωσαν και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο. Ο Μανώλης δολοφονήθηκε λίγη ώρα πριν έλθει στη ζωή η κόρη του Εμμανουέλα, το δεύτερο παιδί από το γάμο του με τη Σιμόνα. Δολοφονήθηκε για μια κάμερα, με την οποία ήθελε να τραβήξει τη στιγμή της γέννησης της κόρης του, μια κάμερα που αργότερα πουλήθηκε στο Μοναστηράκι για 120 ευρώ.
Οι δύο γυναίκες που αντιλήφθηκαν την χρονική καθυστέρηση στο να έρθει να τους πάρει ο Μανώλης, κατέβηκαν στο δρόμο. Το σοκ που υπέστησαν από τα όσα αντίκρισαν ήταν ισχυρότατο. Στο ασθενοφόρο όπου μεταφέρθηκε για το μαιευτήριο γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός της ήταν νεκρός, έλαβε και την απόφαση να δώσει το όνομά του στην κόρη τους που θα ερχόταν σε λίγο στη ζωή.
Οι δύο από τους δράστες της δολοφονίας που συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά την πράξη τους, προφυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο τον Ιανουάριο του 2016. Ο τρίτος καταζητείται ακόμα.
Όταν η Σιμόνα Βιρτζίλι μίλησε για την άγρια δολοφονία του συζύγου της
Πριν δύο χρόνια, η Σιμόνα Βιρτζίλι μίλησε για εκείνο το βράδυ, για τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς και για το πώς ισορρόπησε μέσα της το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του παιδιού της με το πένθος για τη δολοφονία του άντρα της.
Σε συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη εξήγησε πως λόγω δουλειάς είχε αναπτύξει ειδικούς μηχανισμούς άμυνας και με το ένστικτο επιβίωσης να την κυριεύει δήλωσε πως «εκείνη τη στιγμή προείχε να προστατεύσω κάποιον που ήταν πολύ πιο αδύναμος από εμένα και ερχόταν στη ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισα ότι έπρεπε να προσπαθήσω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, να φτάσω εκεί που έπρεπε και με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσω και να ζητήσω να ενημερωθούν κάποιοι πρώτοι συγγενείς και φίλοι».
Ο άτυχος Μανώλης Καντάρης
Φανερά συγκινημένη ανέφερε πως το όνομα της κόρης της το διάλεξε μέσα στο ασθενοφόρο και δεν ήταν άλλο από το Εμμανουέλα, το όνομα που είχε δηλαδή και ο σύζυγός της.
Μιλώντας για τη ζωή της τότε, η Σιμόνα Βιρτζίλι άφησε να εννοηθεί πως είχε ανοίξει νέο κεφάλαιο στην προσωπική της ζωή και μάλιστα με έναν άνθρωπο που όπως ανέφερε «βοήθησε πάρα πολύ στο να καταλάβουν τα παιδιά πώς έχουν τα πράγματα και να μην αισθάνονται ότι στερούνται κάποιον […] Οκτώμισι χρόνια μετά, ακόμα είναι πολύ ζωντανή η μνήμη, αλλά είναι σωστό και να πούμε ότι για όσους συνεχίζουν και ζουν, χρειάζονται ανθρώπους δίπλα τους και εγώ είμαι ευγνώμων για αυτό».
Δεν έκρυψε ωστόσο τον θυμό της όταν αναφέρθηκε στους δράστες της δολοφονίας του συζύγου της, κάνοντας λόγο για οργανωμένο έγκλημα με βάση τις συγκυρίες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το συμβάν. «Το οργανωμένο έγκλημα συντηρείται. Το επιτρέπουμε και το συντηρούμε άρα ο θυμός ο πρώτος είναι “γιατί να συμβαίνει αυτό” και μετά θύμωσα και με τους δράστους, βέβαια […] Έφυγα από εκείνο το σπίτι 40 ημέρες μετά. Αισθανόμουν πολύ ανασφαλής γιατί σκεφτόμουν πως αν δεν δίστασαν τρεις να επιτεθούν εναντίον ενός για μια κάμερα, τι θα τους εμποδίσει να επιτεθούν σε μια γυναίκα μόνη με δυο μωρά παιδιά» δήλωσε.
Μια εξαίρετη επιστήμονας
Η Σιμόνα Βιρτζίλι ήταν Διευθύντρια ΜΕΘ του Eρρίκος Nτυνάν Hospital Center τον τελευυαίο χρόνο. Νωρίτερα για τέσσερα χρόνια ήταν Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ από το 2007 ήταν Επιστημονική Υπεύθυνος της ΜΕΘ. Ακόμα ήταν συντονίστρια στην Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του ίδιου νοσοκομείου. Στο παρελθόν υπήρξε Επιμελήτρια ΜΕΘ στο Eρρίκος Nτυνάν (2005 – 2014), εξωτερικός συνεργάτης ΜΕΘ της «Κεντρικής Κλινικής Αθηνών» (2005 – 2006) και εξωτερικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής της Πολυκλινικής «San Matteo” στην Παβία Ιταλίας (2002 – 2003).
Η Σιμόνα Βιρτζίλι ήταν αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Παβίας της Ιταλίας όπου σπούδασε στο διάστημα 1989 – 1996, με Πτυχιακή Διατριβή επί των διαταραχών ανάπτυξης θηλέων πασχόντων από πολυκυστικές ωοθήκες Ειδικότητα στην Πνευμονολογία/ Φυματιολογία, έλαβε στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» στο διάστημα 1997- 2002. Εξειδίκευση στην Εντατικολογία, έλαβε στην ΚΕΘ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» (2003- 2005). Η Σιμόνα Βιρτζίλι στην καριέρα της ως επιστήμων ολοκλήρωσε μια σειρά από έρευνες σε διάφορα ιατρικά πεδία και παρουσίασε επίσης σημαντικό κλινικό έργο.
Ήταν υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής επί των δεικτών φλεγμονής στη ΣΦΑ ασθενών κατόπιν μείζονος καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Επίσης ήταν μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM).
Είχε στο ενεργητικό της 18 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Ξένα περιοδικά, όπως ERJ 2000, CriticalCare 2005, IntensiveCareMed 2006, JAntimicrobChemoter 2007, Resp.Med 2008, International Journal of Antimicrobial Agents 2008, ClinMicrobiolInfect 2010. Επίσης συμμετείχε ενεργά με παρουσίαση εργασιών και ομιλιών σε Ελληνικά και Πανευρωπαϊκά Συνέδρια της Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM, ISICEM).
Πηγή: iefimerida.gr