Ο καύσωνας έχει φτάσει στην Ελλάδα και η θερμοκρασία έχει ανέβει, όμως δεν έχουμε ακόμη δει το καλοκαίρι του 1987. Πού οφείλεται το γεγονός και τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και προειδοποιούν για ακραίες θερμοκρασίες, ενώ φωνές κάνουν λόγο για το φονικό καλοκαίρι του 1987.
Παρόλα αυτά, πολλοί πολίτες όχι μόνο δεν έχουν δει τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα, αλλά θεωρούν πως είναι σε εξέλιξη ένα κλασικό ζεστό καλοκαίρι.
Τι συμβαίνει όμως και μέχρι στιγμής δεν έχουμε «λιώσει» από την ζέστη, αλλά και γιατί είναι λάθος η αναφορά στο φονικό καλοκαίρι του 1987;
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η αναφορά στο φονικότερο ελληνικό καλοκαίρι από πλευράς επικινδυνότητας είναι λάθος, καθώς πλέον η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Δηλαδή υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας σε περίπτωση που προκύψει κάπου έκτακτη ανάγκη (είτε έκτακτο δελτίο καιρού, είτε ειδοποίηση ΕΚΑΒ κτλ), αλλά και τρόποι για να αντιμετωπιστεί η ζέστη, όπως η χρήση air condition.
Καύσωνας: Θα «λιώσουμε» στη ζέστη ή θα έχουμε ένα ζεστό καλοκαίρι;
Η μόνη συσχέτιση που μπορεί να γίνει με το παρελθόν, είναι από πλευράς θερμοκρασιών και φαινομένων.
Έπειτα, οι μετεωρολόγοι ξεκαθαρίζουν δύο πράγματα. Πρώτον, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν απότομα λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και δεύτερον η ζέστη θα έρθει από την Πέμπτη και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο.
Χαρακτηριστικά, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε πως η Ελλάδα θα πάρει αρκετά νωρίτερα «γεύση» από καύσωνες που αναμενόταν να «χτυπήσουν» το 2040.
«Φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021 κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», σημείωσε στην τοποθέτηση του.
Επίσης, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, «ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδιζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω απο την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός Θόλου Ζέστης πάνω απο την περιοχή μας. Ο συγκεκριμένος λοιπόν Θόλος Ζέστης αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!».
Παράλληλα, ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει πως ο καιρός θα ανέβει από την Πέμπτη και η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς.
Έτσι, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τα ορεινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής χώρας που θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις.
Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Ακολουθεί η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες:
Πέμπτη 29/7
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Παρασκευή 30/7, Σάββατο 31/7 και Κυριακή 1/8
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και οι μέγιστες τιμές της θα είναι στα ηπειρωτικά περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι ελάχιστες τιμές θα είναι υψηλές, πάνω από 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: ieidiseis.gr