Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι τηγανίσματος, το ρηχό και το βαθύ, με βασική διαφορά τους την ποσότητα του λαδιού.
Στο βαθύ τηγάνισμα, το τρόφιμο είναι πλήρως βυθισμένο στο λάδι. Εδώ το μαγείρεμα επιτυγχάνεται από τη θερμότητα του λαδιού (λίπους) και όχι από την άμεση επαφή με το τηγάνι, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο η σωστή επιλογή λαδιού όσο και η θερμοκρασία του.
Αν είναι πολύ καυτό, η κρούστα θα καεί και το εσωτερικό θα βγει ωμό. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, η κρούστα δεν θα αναπτυχθεί σωστά και το τρόφιμο θα απορροφήσει πολύ λάδι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο βαθύ τηγάνισμα επιδιώκουμε τα τρόφιμα (πουλερικά, ψαρικά ή λαχανικά) να έχουν τραγανό εξωτερικό και τρυφερό εσωτερικό.
Επιλέγουμε λοιπόν λάδι με υψηλό βαθμό καπνού, όπως το ηλιέλαιο, το καρθαμέλαιο ή το φυστικέλαιο. Όσο για την ιδανική θερμοκρασία του, πρέπει να είναι στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αν δεν έχουμε ειδικό θερμόμετρο, ο τρόπος να ελέγξουμε ότι το λάδι έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία είναι με το να ρίξουμε ένα μικρό κομμάτι ψίχας ψωμιού στο τηγάνι.
Θα πρέπει το ψωμί να αρχίσει να τηγανίζεται αμέσως και να έχει ροδίσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.
Πηγή: newsbeast.gr