Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δύναμης, την πρόληψη των πόνων και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.
Οι απαιτήσεις κάποιων ασκήσεων όμως και οι περιορισμοί που θέτει το ίδιο το σώμα, τείνουν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής.
Δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τις ιδανικές μορφές άσκησης ανάλογα με την ηλικία σας.
Εφηβεία & δεκαετία των 20: Αυτή είναι η περίοδος που η φυσική σας κατάσταση βρίσκεται στο απόγειό της. Είναι σημαντικό λοιπόν να εδραιώσετε μία καλή σχέση με το σώμα σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης, είναι ιδανικός. Ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, είναι πολύ σημαντικές στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, καθώς συμβάλλουν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις με βάρη, τένις, πεζοπορία, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Στα 30 και τα 40: Πρόκειται για τις δύο δεκαετίες που οι άνθρωποι εστιάζουν στην επαγγελματική τους καριέρα, με αποτέλεσμα συχνά να περνούν πολύ χρόνο καθιστοί στο γραφείο και σε κακή στάση. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν λίγο χρόνο, καθώς αυξάνει τις καύσεις λίπους και την αντοχή, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν σε αυτές τις ηλικίες πόνους στη μέση. Οι ασκήσεις πιλάτες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.
Στα 50 και τα 60: Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, δεν αντιμετωπίζετε μόνο υψηλότερο κίνδυνο σωματικών πόνων, αλλά και χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες. Το ζωηρό περπάτημα και ο χορός αποτελούν ιδανικές λύσεις για να είστε ενεργοί, ενώ συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και τη διατήρηση καλής γνωστικής λειτουργίας. Επειδή σε αυτές τις ηλικίες αυξάνει ο κίνδυνος πτώσεων, μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας με τεχνικές, όπως το tai chi, αλλά και το αερόμπικ στο νερό.
70 και πάνω: Θέστε ως προτεραιότητα την αποφυγή της αδράνειας. Μετά τα 70 το ζητούμενο είναι να συνεχίσετε να είστε σωματικά δραστήριοι, ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε, «ακούγοντας» πάντα το σώμα σας και τις ανάγκες του. Ένας γιατρός θα σας κατευθύνει στην κατάλληλη μορφή άσκησης, καθώς σε αυτές τις ηλικίες οι περιορισμοί είναι πολλοί. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν ακόμη να τρέχουν, ενώ άλλοι πρέπει να περιοριστούν στο ποδήλατο ή το περπάτημα.
Πηγή: Medical Daily, onmed.gr