Αδιάσειστα νέα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η άσκηση δεν είναι το κλειδί για να κάψεις λίπος και να μειώσεις πόντους από το σώμα σου.
Γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι ο πλανήτης μαστίζεται από την παχυσαρκία. Και νομίζαμε μέχρι σήμερα ότι η έλλειψη άσκησης ήταν η γενεσιουργός αιτία. Όμως στοιχεία, τα οποία συνοψίζονται σε μεγάλη μελέτη του πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο, έχουν δείξει ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα στη μείωση του βάρους συγκριτικά με τη σωματική δραστηριότητα.
> Οι αρχές για δραστικό αδυνάτισμα από έναν πρώην παχύσαρκο
Η έρευνα των επιστημόνων του Loyola αποτέλεσε στην ουσία το απαύγασμα μιας σειράς πολυετών κλινικών ερευνών πάνω σε 2.000 ενήλικες παχύσαρκους μεταξύ 25 και 40 ετών σε πέντε χώρες του πλανήτη: Ηνωμένες Πολιτείες, Γκάνα, Νότια Αφρική, Τζαμάικα και Σεϊχέλες. Φορώντας στη μέση τους ειδικούς αισθητήρες (επιταχυνσιόμετρα) επί μία εβδομάδα, ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες μετέδιδε αυτομάτως στο control room των επιστημόνων, όλα τα στοιχεία που αφορούσαν στην ένταση των κινήσεων που εκτελούσε καθημερινά. Κατόπιν, ζητήθηκε από όλους να επιστρέψουν για επανέλεγχο σωματικού βάρους μετά από ένα έτος.
Από την τελική συγκέντρωση όλων των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έμειναν άναυδοι. Τα άτομα που εκτελούσαν συστηματική σωματική δραστηριότητα, όπως καθημερινό περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο, αλλά και ήπιες αερόβιες ασκήσεις σε γυμναστήριο, έβαλαν στο σώμα τους μισό κιλό παραπάνω μέσα στη χρονιά! Αντίθετα, εκείνα τα άτομα που δεν εκτελούσαν συστηματική άσκηση αλλά ελάττωσαν την πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης, είχαν εμφανέστερα οφέλη στην απώλεια βάρους.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα δεν μπορεί να προστατεύσει από την απόκτηση βάρους», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lara R. Dugas. «Μπορεί η σωματική δραστηριότητα να έχει αποδεδειγμένα οφέλη σχετικά με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά δεν αδυνατίζει από μόνη της.
Το πρόβλημα έγκειται στην υψηλή καύση θερμίδων που προκαλεί και οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα την όρεξη για περισσότερο φαγητό».
> Είναι η γυμναστική το άλλοθι για να τρως ό,τι θέλεις;
Πρακτικότερη μέθοδος θεωρείται η αποχή ή ο μετριασμός θερμιδογόνων τροφών και ειδικά εκείνων με υψηλά ποσοστά ζωικών λιπαρών ή ζάχαρης», καταλήγει η Dugas.
Πηγή: askmen.com