Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ταυτιστεί με την προφορά και την αγάπη. Με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη. Με τον αγώνα για ελπίδα και ζωή. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε η ιστορία του να είναι μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Άλλωστε, τι παραπάνω απ’ όλα αυτά είναι τα Χριστούγεννα;
Πίσω από κάθε προσπάθεια, πίσω από κάθε Δομή, πίσω από κάθε κρατική ή ιδιωτική πρωτοβουλία στήριξης παιδιών με αναπηρία και ευπαθών ομάδων γενικότερα , υπάρχουν ονόματα. Ονόματα ανθρώπων που αφιερώνουν χρόνο και σκέψη για να προσφέρουν και να αποδείξουν πως τίποτα στη ζωή δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, χωρίς μεράκι και αφοσίωση.
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι μια κυψέλη προσφοράς. Με τις δομές του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία στηρίζει παιδιά, οικογένειες και αδύναμες ομάδες πληθυσμού που έχουν μάθει νωρίς πως στη ζωή δεν έρχονται όλα «φυσιολογικά». Πώς ορίζεται όμως η έννοια του φυσιολογικού; Και τι γίνεται όταν για κάποιον λόγο όλα πάψουν να φαίνονται «φυσιολογικά», όπως αυτά που συμβαίνουν, πλέον, στις ζωές όλων μας;
Με «οδηγό» την πρόεδρο του ΚΚΠΠ Θεσσαλίας κα Δήμητρα Παππά προσπαθούμε να καταγράψουμε όλα όσα συμβαίνουν «εντός των τειχών», ανιχνεύοντας δράσεις, προγραμματισμό, προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο. Η πανδημία του κορωνοϊού άγγιξε και τις δομές αυτές. Από πολύ νωρίς, με περισσότερα από 40 συγκεκριμένα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, με προνοητικότητα και έγκαιρη προετοιμασία του προσωπικού από τις 27 Φεβρουαρίου ακόμη, αποδείχθηκε ότι ήταν έτοιμοι να περιθάλψουν τα παιδιά στους δικούς τους χώρους, με το δικό τους, εκπαιδευμένο προσωπικό, γνώριμο στα παιδιά, χωρίς να δυσχεραίνεται περισσότερο η λειτουργικότητα των τοπικών μονάδων υγείας.
Πως ξεκίνησαν όμως όλα;
«Ξεκινήσαμε με ιδέες και όραμα αλλά κυρίως με αγάπη, χαμόγελα και αγκαλιές. Όταν ακόμη μπορούσαμε! Γνωριστήκαμε μεταξύ μας πολύ γρήγορα, οι χρόνοι και τα γεγονότα δεν μας επέτρεπαν καθυστερήσεις. Η εμπιστοσύνη δεν κερδήθηκε αλλά δόθηκε απλόχερα σε όλους για να «τρέξει» η βαριά καθημερινότητα. Ωράρια δεν υπήρξαν ποτέ, -ούτε υπάρχουν-, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, κάθε μέρα είναι εργάσιμη! Κι’ αυτό φαίνεται τώρα, ένα χρόνο μετά, να αποδίδει καρπούς», μας λέει η κα Παππά, μετρώντας ήδη τους πρώτους μήνες της θητείας της, ως άλλο ρολόι μνήμης και προσφοράς.
«Δεν ήταν εύκολη χρονιά… αντιθέτως μάλιστα. Δεν στεκόμαστε όμως σε αυτό και δεν μας πτόησε ποτέ. Μάλλον αποτέλεσε κινητήρια δύναμη και πηγή ευρηματικότητας για λύσεις που δεν είχαν δοθεί έως τότε αλλά και για λύσεις που χρειάστηκαν από την έλευση της πανδημίας και μετά. Πρώτη μας σκέψη λοιπόν ήταν και είναι η διασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για τις δομές μας «ανοιχτού τύπου» στη Γιάννουλη και το Βόλο, οι οποίες φιλοξενούν και απασχολούν δημιουργικά τους ωφελούμενους μας έως και τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, καθώς και για τις «κλειστού τύπου» δομές μας, στον Αμπελώνα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, όπου ενήλικα και ανήλικα ΑμεΑ ή συμπολίτες μας με πολλαπλές ανάγκες, χαίρουν της φροντίδας μας», μας εξηγεί, προκειμένου να προσφέρουμε ασφάλεια σε εργαζόμενους και ωφελουμένους .
Σε 2ο χρόνο προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη δημιουργική διάθεση των παιδιών μας, με τη βοήθεια και των γονέων τους φυσικά, με τη δράση μας «βοήθεια στο σπίτι από απόσταση», όπου όλες οι αρμόδιες ειδικότητες του Κέντρου μας διοχέτευσαν και διοχετεύουν ιδέες με παιχνίδια ή δραστηριότητες εύκολες για τα παιδιά και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, δίνοντας έτσι έμπνευση στους γονείς αλλά και την ευκαιρία να περάσουν όμορφα το χρόνο τους με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Σχεδόν ταυτόχρονα κινητοποιήσαμε ομάδα εργαζομένων μας, οι οποίοι προσφέρουν με τη φυσική τους παρουσία «βοήθεια στο σπίτι, σε κάθε σπίτι ωφελούμενου μας που το έχει ανάγκη» εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο εξαιρετική βοήθεια σε γονείς και άτομα που δυσκολεύονταν να μετακινηθούν ακόμη και για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Οι εκπλήξεις όμως καθώς και η συνεχής διάθεση για δημιουργική απασχόληση των «παιδιών μας» στο σπίτι , δε σταματούν εδώ. Οργανώνουμε ένα «διαγωνισμό ζωγραφικής» για όλα τα παιδιά με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικίας σε όλη τη Θεσσαλία. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποτυπώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί, τον κορωνοϊό και ο, τι αντιλαμβάνονται από αυτόν, την αλλαγή τρόπου ζωής, την απουσία επισκεπτηρίου από φίλους ή συγγενείς, τον εγκλεισμό ή ακόμη και την ίδια την πολύ διαδεδομένη εικόνα του κορωνοϊού! Περισσότερο πρόκειται για απασχόληση πνευματική και αποτύπωση συναισθημάτων, που γέμισαν τις ψυχές των ωφελούμενων μας αλλά και όλων των παιδιών αυτή την πιεστική και ψυχοφθόρα περίοδο έστω και με μια γραμμή, έστω και με ένα χρώμα. Έργα από το διαγωνισμό αυτό έφτασαν στα γραφεία της υφυπουργού μας κας Δ. Μιχαηλίδου αλλά και στα γραφεία του υφυπουργού κ. Ν. Χαρδαλιά ως ευχαριστήριο δώρο για την προσφορά τους στην υγεία και στην προστασία μας», εξηγεί η κα Παππά.
«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ψυχολόγοι μας, οι εργοθεραπευτές μας, οι λογοθεραπευτές μας, οι εκπαιδευτές μας, και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, προτρέπουν και καθοδηγούν τους γονείς με τις απαραίτητες συμβουλές τους, δίνοντας μια νότα διαφορετικότητας στην καθημερινότητα των παιδιών τους, ενώ ομάδα ψυχολόγων στήριξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ωφελουμένους, γονείς και εργαζόμενους ώστε να λειανθεί η τραχιά καθημερινότητα.
Δημιουργήσαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας χορευτικά στιγμιότυπα με τα παιδιά μας και με τη βοήθεια των γονιών τους, τα οποία κατάφεραν να τους απασχολήσουν για αρκετές ημέρες με δημιουργικό ενδιαφέρον.
Οργανώσαμε περιπάτους με τους εκπαιδευτές και τα παιδιά μας, σε σημεία ζωτικά της πόλης, με φυσικό πλούτο και ομορφιά, για εναλλαγές εικόνων και εκγύμναση του σώματος τους αλλά και ενεργοποίηση του νου.
Πολλαπλές συναντήσεις ενημερωτικές έλαβαν χώρα στις κλειστές δομές μας προς κατάρτιση των παιδιών για τις βασικές καθημερινές ενασχολήσεις τους, όπως εκπαίδευση για την προσωπική τους υγιεινή, τη διατροφή τους, την αξιοποίηση των σωματικών τους ικανοτήτων και δυνατοτήτων καθώς και την εμπέδωση της κυκλοφοριακής αγωγής.
Στο πλαίσιο «έκφρασης τεχνών του δρόμου», όλα τα παιδιά του κέντρου μας με τον τρόπο που το καθένα μπορούσε , έβαλαν χρώμα, σε αφιλόξενους χώρους του κέντρου, μετατρέποντας τους σε ζεστές πολύχρωμες φωλιές. Λειτουργήσαμε με απόλυτη επιτυχία το θερμοκήπιο μας, από το οποίο τροφοδοτήσαμε όλες τις οικογένειες των παιδιών των ανοιχτών δομών μας.
Επεκτείναμε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των εργαστηριών μας (αγιογραφίας, κηροπλαστικής, μαγειρικής ζαχαροπλαστικής, ζωγραφικής, πολλαπλών δεξιοτήτων παρέχοντας τα προϊόντα τους αφιλοκερδώς σε άλλες δομές και κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας.
Σχεδιάσαμε πρόγραμμα οδηγιών ασφαλούς διαβίωσης και εργονομίας στο σπίτι προκειμένου να διευκολύνουμε του γονείς με ΑμεΑ παιδιά, προκειμένου να τροποποιήσουν και να διαχειριστούν τους χώρους τους ώστε αυτοί να είναι ασφαλείς και εύκολοι στην καθημερινότητα τους.
Ενεργοποιήσαμε και προωθήσαμε το πρόγραμμα πρώιμης παιδικής παρέμβασης ΠΠΠΠ, ένα πρόγραμμα που βοηθά τους γονείς και τα ΑμεΑ παιδιά τους, από την ημέρα της γέννησης τους και για όσο χρονικό διάστημα οι ίδιοι το επιθυμούν. Ομάδα επιστημόνων του κέντρου μας διαχειρίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρόγραμμα αυτό εντελώς δωρεάν.
Το πρόγραμμα όμως για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και που όμοιο του δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη δημόσια δομή ανά την Ελλάδα δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα βραχείας φιλοξενίας ΑμεΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ ,με ταυτόχρονη δημιουργική απασχόληση των παιδιών ακόμη και με δυνατότητα ασφαλούς διανυκτέρευσης στις δομές μας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά και ευελπιστούμε μέσα στο επόμενο έτος να αγγίξει την πλήρη του ανάπτυξη.
Συνέργειες με Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΟΑΕΔ, δρομολογήθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού μας και παράλληλα να εξασφαλιστεί επιπλέον προσωπικό μέσα από ενεργοποιημένα προγράμματα, αυτό αποτέλεσε τη βάση για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών του κέντρου μας.
Αξιοθαύμαστη είναι η συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και την υφυπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου, η οποία ενέσκηψε πάνω από κάθε μας ανησυχία, πάνω από κάθε μας πρόβλημα κάθε στιγμή και έδωσε άμεσα λύσεις. Διορισμοί εκτάκτου προσωπικού covid έδωσαν χέρια βοηθείας στο υπάρχον προσωπικό για την περίοδο της πανδημίας.
Σημαντικότατη δε, η ουσιώδης, ανθρώπινη και αποτελεσματική στήριξη της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στο έργο του κέντρου μας, προκειμένου τα όνειρα μας να γίνουν πραγματικότητα, χωρίς να φθαρούν στο χρόνο και να χαθούν στη δύνη της καθημερινότητας και των σκληρών απαιτήσεων της.
Ξεκινήσαμε όμως με την αναφορά μας στα Χριστούγεννα και με αυτά κλείσαμε ένα γεμάτο χρόνο, γεμάτο σε δράσεις αλλά και συναισθήματα, συναισθήματα χαράς όπως όταν μοιράσαμε σε όλους τους ωφελουμένους μας δώρα ακόμη κι αν αυτό απαιτούσε να τους επισκεφτούμε στην πόρτα του σπιτιού τους!
Ένα κύμα ανάσας και αισιοδοξίας αναδύεται ακούγοντας την Πρόεδρο του ΚΠΠΘ να απαριθμεί δράσεις που βοηθάνε και αλλάζουν την καθημερινότητα παιδιών και οικογενειών που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Ποιος όμως ο στόχος και η προτεραιότητα που θέτει η ίδια και οι συνεργάτες της;
«Η βέλτιστη-και όχι απλά η βελτιωμένη- ποιότητα ζωής των ΑμεΑ, όπου και αν βρίσκονται! Σκοπός μας είναι η εναρμόνιση, η κοινωνικοποίηση, η εξωστρέφεια. Και κύριο μέλημα μας η προτεραιότητα που δίνουμε στην καθημερινότητα των ΑμεΑ και των δικών τους ανθρώπων. Ο νους μας τροφοδοτείται από τις ανάγκες τους. Η ψυχή μας από το χαμόγελο τους. Η καρδιά μας βρίσκεται εκεί που χτυπά η δική τους», μου απαντά.
Νομίζω, πλέον, και η δική μας καρδιά εκεί βρίσκεται…
Πηγή: larissapress.gr