Η κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας “διαλύει” το ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε ρήξη Ισλάμ-Δύσης από τον Ερντογάν
ΗΓαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.
Η κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας “διαλύει” το ΝΑΤΟ
Σε απόγνωση είναι το αμερικανικό Πεντάγωνο μετά την νέα σφοδρότατη κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, που έχει ως θύμα το ΝΑΤΟ, το οποίο κατά τον ευφυέστατο και προφητικό Γάλλο πρόεδρο είναι “εγκεφαλικά νεκρό” εδώ και μεγάλο διάστημα.
Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ζύγισαν την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας και δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Al Arabiya, ότι οι «περιττές» διαμάχες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ «εξυπηρετούν μόνο τους αντιπάλους μας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι η περιττή αντιπαράθεση της Συμμαχίας εξυπηρετεί μόνο τους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε με ωμό τρόπο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν τις τελευταίες ημέρες, μετά την απάντηση του Μακρόν για τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό ενός δασκάλου στη Γαλλία από ισλαμιστή με πρόσχημα την χρήση κινούμενων σχεδίων του Προφήτη Μωάμεθ σε τάξη με μαθητές.
Ο Μακρόν τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία δεν μεταβάλει τις αξίες της δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι ο Γάλλος δάσκαλος σκοτώθηκε «επειδή οι Ισλαμιστές θέλουν να ελέγξουν το μέλλον μας», και εμείς δεσμευόμαστε «ότι δεν θα το έχουν ποτέ».
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας τον Μακρόν ότι είχε τόσο «αντι-Ισλαμική ατζέντα» όσο και ψυχικά προβλήματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την κόντρα παροτρύνοντας τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα και είπε ότι οι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται όπως οι Εβραίοι πριν από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν είναι ένα μόνο κομμάτι των ραγδαίων εξελίξεων σε μια σειρά διμερών συγκρούσεων Άγκυρας-Παρισιού για θέματα όπως η σύγκρουση στη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ο θαλάσσιος έλεγχος στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μάκρον κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση τον Ιούλιο ότι είχε «εγκληματική ευθύνη» στη Λιβύη αφού μετέφερε ισλαμιστές εξτρεμιστές από τη Συρία, αντί να σεβαστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την εμπλοκή της Τουρκίας ως «επικίνδυνη» τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν την μεταφορά Τζιχαντιστών.
Ο Μακρόν όχι μόνο προέτρεψε αλλά απαίτησε από την Τουρκία, να «σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία» των κρατών μελών της ΕΕ ως απάντηση στην προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά προμηνύουν πιθανόν ακόμα και την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αφού μετά από μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος διέταξε την δοκιμή των ρωσικών πυραύλων S-400, προκαλώντας παράλληλα και λεκτικά τις ΗΠΑ.
Αυτό που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής σε όλες αυτές τις εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν κινείται ήδη ως ηγέτης του Ισλάμ ( εκτός μερικών χωρών), συμπαρασύροντας στα σχέδια του πολλές χώρες, για να νικήσει στον ιδιότυπο πόλεμο που έχει ξεκινήσει με την δύση από το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ινστιτούτα και ειδικοί εκτιμούν με“ ήρεμο τρόπο” ότι οι μέρες του Τούρκου προέδρου στην εξουσία είναι μετρημένες, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν φυλάγεται καλά και μέχρι τώρα έχει επιβιώσει.
Η κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ/ΕΕ τείνει να μετατραπεί από τον παμπόνηρο Τούρκο πρόεδρο ουσιαστικά σε πόλεμο Ισλάμ-Δύσης και αυτό είναι ένα τρομερό σενάριο όπως και να το δούμε για το μέλλον.
Πηγή: pentapostagma.gr