Οι φιλότουρκοι Τζιχαντιστές απειλούν το ρωσικό έδαφος
Από αρκετές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες φιλότουρκοι τζιχαντιστές που αναπτύχθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, άρχισαν να εισβάλουν συστηματικά στα ρωσικά σύνορα, διασχίζοντας το Νταγκεστάν, την Τσετσενία και άλλες περιοχές της χώρας, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.
Αρμενικές πηγές στο Στεπανακέρτ, ανέφεραν ότι Τζιχαντιστές άρχισαν να μετακινούνται από το Αζερμπαϊτζάν στην ρωσική επικράτεια.
“Προειδοποιήσαμε, ότι οι ισλαμιστές μαχητές από τη Συρία που στέλνει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Αρμενία και το Αρτσάχ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κοινά σύνορα με την Τσετσενία. Έχουμε μετακινήσεις ισλαμιστών μέσω του Νταγκεστάν και είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά», ανέφερε ο Αρμένιος ειδικός Α. Μπαμπαγιάν.
“Ομάδες ισλαμιστών μαχητών μπορεί να κρύβονται στα δάση του Νταγκεστάν, καθώς και σε άλλες γειτονικές περιοχές της Ρωσίας”, ανέφερε και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ρωσική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το γεγονός των συγκρούσεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, εάν πραγματικά μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες τζιχαντιστές, τότε η κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό κίνδυνο δράσης ισλαμιστών μαχητών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πρόσφατα υπήρχαν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης στο έδαφος της Τσετσενίας, Ρώσοι αστυνομικοί εντόπισαν και σκότωσαν ισλαμιστές.
Δηλώσεις Ρώσου γερουσιαστή για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο
Ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκωφ σχολίασε την κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη σύγκρουση Ναγκόρνο/Καραμπάχ, σημειώνοντας τα πιθανά σενάρια αυτής της σύγκρουσης.
“Οι θέσεις Μπακού και Ερεβάν είναι ασυμβίβαστες, κάτι που ήταν προφανές, ακόμη και χωρίς τις δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ και του Αρμενίου πρωθυπουργού Νικολ Πασιανάν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός μεταξύ τους», δήλωσε ο Πούσκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την περίπτωση ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος, καθώς οι δύο σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου, η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, “συγκρούονται” σε έναν ασυμβίβαστο πόλεμο. Η προτεραιότητα μιας από αυτές τις δύο αρχές διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση μόνο δια μέσω της στρατιωτικής ισχύς.
Μια καθυστερημένη επίλυση του ζητήματος είναι επίσης δυνατή στην περίπτωση που ο πόλεμος δεν καταλήξει πουθενά, ή εμποδίζεται από ισχυρότερες δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Υπερδνειστερίας.
“Το Ναγκόρνο/Καραμπάχ μπορεί να γίνει παράδειγμα μιας ακόμα καθυστερημένης απόφασης», κατέληξε ο Ρώσος γερουσιαστής.
Η αλήθεια για τον πόλεμο στην περιοχή αυτή είναι αυτή ακριβώς, αφού λύση δεν θα δώσουν ούτε οι εχθροπραξίες ούτε ο διάλογος. Ο μηχανισμός του ΟΗΕ δεν μπορεί να παρέμβει ενώ τα συμφέροντα εκατέρωθεν είναι τεράστια.
Τι μπορεί να γίνει πιθανόν; Το πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα τέλμα και ένα πόλεμο που θα διεξάγεται σε “ημίχρονα” σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή οι όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες θα πέφτουν στο κενό λόγω Τουρκίας. Το πιο πιθανό είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει εκτός και αν οι Τούρκοι παρέμβουν οι ίδιοι στρατιωτικά στην περιοχή, προκαλώντας την ίδια την Μόσχα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτιοιο.
Πηγή: pentapostagma.gr