Αρκεί να αλλάξετε ορισμένες καθημερινές συνήθειες και να μειώσετε τις πιθανότητες να παρουσιαστεί πόνος στην μέση και την πλάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα
Αν και όταν ο πόνος στη μέση είναι επίμονος και επαναλαμβανόμενος συνιστάται να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ορθοπεδικού για τον εντοπισμό των αιτίων και τους τρόπους αντιμετώπισης, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τη μέση σας ή να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασης.
Η κεντρική ιδέα των συμβουλών που προτείνουν οι ειδικοί αφορά την αποφυγή έντασης και πίεσης στην σπονδυλική στήλη και τη μυική ενδυνάμωση.
Ύπνος. Κοιμηθείτε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας (τα γόνατά σας).Με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο μισό η πίεση που εξασκείται στη σπονδυλική στήλη.
Κορμός. Για μια πιο δυνατή και πιο εύκαμπτη μέση και πλάτη ενσωματώστε στη ρουτίνα της άσκησής σας ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως.
Διατροφή. Ενισχύστε την πρόσληψη ασβεστίου (γαλακτοκομικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και βιταμίνης D (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, μανιτάρια) των θρεπτικών συστατικών που ενδυναμώνουν τα οστά και σχετίζονται με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η τελευταία αποτελεί συχνή αιτία πόνου στη μέση σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Παπούτσια. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια αλλά και τα τελείως ίσια παπούτσια. Προτιμήστε υποδήματα με χαμηλό τακούνι (2,5 εκ). Είναι το ιδανικό για να μην επιβαρύνεται η μέση στο περπάτημα.
Στάση σώματος. Κρατάτε ίσιο τον κορμό, μην καμπουριάζετε ή γέρνετε τους ώμους και αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε την σπονδυλική στήλη.
Βάρη. Όταν σηκώνετε βάρη με λανθασμένο τρόπο τότε είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθεί η μέση σας. Το μυστικό είναι να κάνετε βαθύ κάθισμα, να φέρνετε το βάρος όσο πιο κοντά στον κορμό σας και να το σηκώνετε ελεγχόμενα και σταθερά. Καλό είναι πάντως να αποφεύγετε να σηκώνετε ή να μεταφέρετε συχνά βαριά φορτία.
Πηγή: ygeiamou.gr